ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Απορρίπτει το τελεσίγραφο Βρυξελλών η Ρώμη: Δραματική συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου – Προληπτικά μέτρα από ευρωζώνη

Απορρίπτει το τελεσίγραφο Βρυξελλών η Ρώμη: Δραματική συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου – Προληπτικά μέτρα από ευρωζώνη

Λήγει σε λίγες ώρες η διορία της ΕΕ με τον Μ.Σαλβίνι προσερχόμενος στο Palazzo Gigi όπου θα υπάρξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ιταλικής κυβέρνησης να τονίζει πως “Η Ιταλία δεν αλλάζει τίποτα” και το Bloomberg να γράφει για μετωπική Ρώμης-Βρυξελλών.

Το ΔΝΤ «βλέπει» στο 2,6% έλλειμμα για 2019 ενώ η ευρωζώνη μελετά προληπτικά μέτρα με συμμετοχή ESM για να αποφευχθεί η μετάδοση της ιταλικής κρίσης σε άλλες χώρες με υψηλό χρέος.

Αμετακίνητη στις θέσεις της σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να παραμένει η Ιταλία.

Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση αναμενόταν ότι θα διατηρήσει απαράλλαχτους τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2019, αρνούμενη να συμμορφωθεί με την απαίτηση της Επιτροπής να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να αρχίσει να περιορίζει και το λόγο χρέους προς ΑΕΠ που ανέρχεται σε περίπου 131%.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Λέγκας που επικαλείται το Bloomberg, η κυβέρνηση συνεργασίας των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας αποφάσισε να διατηρήσει την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2019 (η Κομισιόν προβλέπει 1,2%) και τον στόχο για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προβλέπει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 και στο 3,1% το 2020.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η Επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αρχίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικού προστίμου για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό που της είχε αποστείλει η Ρώμη τον περασμένο Οκτώβριο κάνοντας λόγο για σοβαρές αποκλίσεις και μη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων.

Μάλιστα η Κομισιόν έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ρώμης με τις ευρωπαϊκές «επιταγές», θα εξετάσει να κινήσει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, με απόφαση της που το αργότερο θα ληφθεί έως τις 21/11.

Πάντως και απέναντι σε αυτές τις σκληρές προειδοποιήσεις και απειλές η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ενα ξεκαθαρίζει ότι και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό είναι μη διαπραγματεύσιμη.

Μ.Σαλβίνι: Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός του 2019 – Οι στόχοι παραμένουν σταθεροί

«Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης M.Σαλβίνι

Απόλυτα ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 ήταν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini.

Προσερχόμενος στο Palazzo Gigi όπου θα υπάρξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ιταλικής κυβέρνησης ο κ. Salvini τόνισε σε δημοσιογράφους ότι «εργαζόμαστε για έναν προϋπολογισμό που εγγυάται περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερο δικαίωμα σε συνταξιοδότηση, λιγότερους φόρους, όχι για όλους, αλλά για πολλούς Ιταλούς.

Εάν η Ευρώπη είναι εντάξει με αυτό, είμαστε ικανοποιημένοι, διαφορετικά εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο μας».

Παράλληλα σε δηλώσεις του στο Bloomberg, κορυφαίο στέλεχος της Lega υποστήριξε ότι τόσο ο στόχος για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019 όσο και αυτός για ανάπτυξη 1,5% κατά το ίδιο έτος δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Σε θρίλερ εξελίσσεται ο… ιταλικός προϋπολογισμός καθώς λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσίγραφου της Κομισιόν προς την ιταλική κυβέρνηση για την κατάθεση αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2019, σε έκθεση του ΔΝΤ για την Ιταλία περιλαμβάνεται έλλειμμα αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Ρώμης.

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 4 το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το Ταμείο εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 2,7% το 2019 και στο 2,8% με 2,9% το 2020 και 2021, τη στιγμή που ο στόχος που περιλαμβάνεται στον ιταλικό προϋπολογισμό είναι στο 2,4%.

Σύμφωνα με το Ταμείο τα βασικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας είναι η χαμηλή ανάπτυξη και τα ασθενή κοινωνικά αποτελέσματα.

Τα πραγματικά προσωπικά εισοδήματα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν πριν από δύο 10ετίες, ενώ η ανεργία έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 10% το τελευταίο διάστημα.

Για να υπάρξει στήριξη της ανάπτυξης και επομένως αντίστοιχη στήριξη των ευάλωτων ομάδων των πολιτών, το ΔΝΤ συστήνει την προώθηση μίας δέσμης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και λήψη μέτρων ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί περισσότερο υγιές.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και την απελευθέρωση του δυναμικού της Ιταλίας είναι η πρωταρχική προτεραιότητα.

Η ποιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς.

Η Ιταλία πρέπει επίσης να λάβει μέτρα ώστε να καλύψει κάθε ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η οποία πρόσφατα επανεμφανίστηκε.

Αυτό απαιτεί αξιόπιστη ενοποίηση για να τεθεί η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, η οποία είναι η δεύτερη υψηλότερη στη ζώνη του ευρώ, σε μια σταθερή καθοδική πορεία.

Η περαιτέρω ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών θα ενίσχυε την ανθεκτικότητά τους και θα τους επέτρεπε να διαδραματίσουν πλήρως τον ρόλο τους στην υποστήριξη της οικονομίας.

Η αυστηρή εφαρμογή μιας τέτοιας δέσμης μέτρων θα μειώσει τους κινδύνους, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον, όπου η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές είναι ιδιαίτερα υψηλή, δεδομένων των ανεπανόρθωτων δυσμενών επιδράσεων των υψηλότερων κρατικών spreads στο ιδιωτικό κόστος χρηματοδότησης καθώς και των αναδυόμενων κινδύνων για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Προληπτικά μέτρα από την ευρωζώνη με συμμετοχή ESM

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Peter Praet, η Ευρωζώνη συζητά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον ESM για να αποφευχθεί η μετάδοση της ιταλικής κρίσης σε άλλες χώρες με υψηλό χρέος.

«Υπάρχει μια συζήτηση, που είναι σε πολιτικό επίπεδο, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε εάν υπάρξουν συνέπειες σε άλλες χώρες» δήλωσε ο ίδιος και διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τις κεντρικές τράπεζες.

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά δεν σχετίζονται με την κεντρική τράπεζα αλλά με τον ESM και τις χώρες που είναι ευάλωτες στις εξωτερικές εξελίξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ESM αποκάλυψε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν συζητήσει τους όρους πρόσβασης σε προληπτικές πιστωτικές γραμμές από το ESM ώστε τα εργαλεία να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.