ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εκρηκτική άνοδος στην Wall Street – Η Fed χαρίζει 750 μονάδες στον Dow Jones

Εκρηκτική άνοδος στην Wall Street – Η Fed χαρίζει 750 μονάδες στον Dow Jones

Η Wall Street έλαβε έστω και καθυστερημένα, το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο «δώρο» της Fed (ή του Αμερικανού Προέδρου, και θα εξηγήσουμε το γιατί), με τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ να στήνουν ένα εντυπωσιακό ράλι-αντίδραση στο χθεσινό sell-off, και τους αμερικανικούς δείκτες να σβήνουν τις απώλειες της Πέμπτης.

Ο Dow Jones έφτασε να κερδίζει σχεδόν 800 μονάδες, ενώ της ανόδου ηγήθηκε ο Nasdaq με έως και +4,2%, χάρη στην ανάκαμψη των τεχνολογιών. Ράλι πραγματοποίησαν και οι ευρωαγορές, με τον Stoxx 600 Europe στο +2,83%. Αναλύτικότερα η εικόνα στα ταμπλό παρακάτω.

Είναι λες και το χθεσινό -10% της Apple ξεχάστηκε, σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτή η «τρύπα» στα έσοδα από πωλήσεις iPhones, που απειλούνται από τον ασιατικό γίγαντα της Huawei (και όχι μόνο). Η αλήθεια είναι πως η χθεσινή βουτιά του «πρωτοπαλίκαρου» του Nasdaq δεν ήταν απλώς ένα τρομακτικό -10%, αλλά απειλούσε να γκρεμίσει την έτσι κι αλλιώς εύθραστη αξιοπιστία, τελευταία, στις αμερικανικές εταιρείες.

Όχι ότι τα θεμελιώδη τους δεν είναι ισχυρά, αλλά η αγορά μέχρι τώρα και εν μέσω συνεχών sell-off έδειχνε να αποτιμά πως πολλές μετοχές που οδήγησαν τη Wall Street το 2017-2018 σε ιστορικά υψηλά, έφτασαν πλέον σε υπερτιμημένα επίπεδα και απαιτείται μια σχετικά μακρά bear market για να ολοκληρωθεί η διόρθωση.

Γενηθήτω θέλημα… Τραμπ: Χαλαρή πολιτική προαναγγέλει τώρα η Fed

Ο S&P 500 μόλις πριν λίγες μέρες «φλέρταρε» στενά με bear market, και η καθοδική διάσπαση μιας κρίσιμης στήριξης τώρα θα σημαίνει κακά μαντάτα για την αμερικανική αγορά, και κατ’ επέκτασει τις διεθνείς αγορές φυσικά. Άλλωστε πάνω από τις μισές μετοχές παγκοσμίως εισήλθαν σε bear market στα τέλη του 2018, και τα σινιάλα ύφεσης πληθαίνουν.

Ωστόσο, την κρίσιμη στιγμή, η Fed έδωσε στους επενδυτές αυτό που ήθελαν να ακούσουν.

Αρχικά, σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, που έδειξαν μια υγιή αγορά εργασίας, με ελαφρά αυξημένη ανεργία μεν (στο 3,9% από 3,7%), αλλά με σημαντικά ανώτερη των πρσδοκιών άυξηση νέων θέσεων εργασίας, αλλά και του μέσου ωρομίσθιου.

Όλα αυτά φυσιολογικά σημαίνουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη (καλό για τη Wall Street), αλλά και ταυτόχρονα διατήρηση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής από Fed, η οποία έτσι κι αλλιώς είχε ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να «σφίγγει τα χαλινάρια» στην καλπάζουσα οικονομία των ΗΠΑ, κόντρα στο θέλημα του Τραμπ.

Όμως τώρα τι συνέβη; Ο Πάουελ, έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό πως η Fed «δε βιάζεται να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων», ουσιαστικά δίνοντας στον Τραμπ και στις αγορές αυτό που θέλουν.

Βέβαια ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας (ο οποίος έχει μεγάλη κόντρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο) έκανε και… την επανάστασή του δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ακόμη κι αν το ζητήσει ο Τραμπ.

Αδιαφορεί για το κυβερνητικό shutdown η αγορά – Αισιοδοξεί για εμπόριο

Αδιαφορώντας για την τελευταία δήλωση, αλλά και για το κυβερνητικό shutdown που συνεχίζεται για 14η ημέρα, οι επενδυτές «πάτησαν» στο μήνυμα Πάουελ για πιο χαλαρή πολιτική, εγκαταλείποντας μαζικά τα ασφαλή καταφύγια όπως χρυσός, ομόλογα και γιεν (στα οποία έσπευσαν χθες), και έστειλαν σε ξέφρενο ράλι άνω του 4% τις μετοχές.

Η αντίδραση του S&P αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ, στον απόηχο των στοιχείων απασχόλησης

Σημειώνεται επίσης ότι στήριξη παρείχε και το πετρέλαιο με ράλι άνω του 2% (Brent και αργό στα 57,20 και 48,20 δολ/βαρέλι αντίστοιχα), ωθώντας υψηλότερα τις πληγωμένες ενεργειακές και πρώτες ύλες.

Στον αντίποδα, ελαφρά πτώση κατέγραψε το δολάριο, αν και το ευρώ δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από το 1,14 EUR/USD. Την ίδια ώρα ο χρυσός που βρέθηκε χθες μια «ανάσα» από τα 1.300 δολάρια, ανέκοψε το ανοδικό σερί του υποχωρώντας στα 1.285,5 δολ/ουγγιά, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν την ασφάλεια του πολύτιμο μέταλλου για να ποντάρουν σε μετοχές.

Τέλος, το θετικό κλίμα ενίσχυσε και η αισιοδοξία για το εμπόριο, καθώς Κίνα-ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα έχουν συνάντηση στο Πεκίνο στις 7 και 8 Ιανουαρίου του 2019, προκειμένου να ξεκινήσει ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μετά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο μήνα οι πρόεδροι Τραμπ και Σι Τζπίνγκ.

Ταμπλό: Μέσα σε αυτό το κλίμα, O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 3,27% στις 23.428 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,41% στις 2.531 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 4,26% υψηλότερα στις 6.738 μονάδες, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος είχε ισχυρή ανακαμψη.

Προσπάθεια ανάκαμψης κατέγραψε ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος, με την Intel να σημειώνει άλμα 6,1%, την Amazon να καταγράφει κέρδη 5%, την Alphabet να ενισχύεται κατά 5,1% και το Facebook να σημειώνει άνοδο 4,7%.

Η μετοχή της Netflix ενισχύθηκε κατά 9,7%, καθώς η Goldman Sachs την πρόσθεσε στην «buy list» της.

Χθες, ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε πτώση 5,07% λόγω της Apple, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από τις 18 Αυγούστου του 2011, όταν είχε διολισθήσει κατά 5,35%.

Τα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση «εκτίναξαν», ωστόσο, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με εκείνη του 10ετούς να σημειώνει άνοδο 11 μονάδων βάσης, στο 2,66% από 2,553% στο χθεσινό κλείσιμο.

Buy the dips

Φυσικά, μέσα σε όλα τα άλλα, η κάθετη πτώση των αποτιμήσεων, μετά και το σφυροκόπημα των προηγούμενων συνεδριάσεων, φαίνεται ότι δημιούργησε αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες για αγορές στα χαμηλά.

Το αν θα υπάρξουν βέβαια χαμηλότερα… χαμηλά αποτελεί μυστήριο. Οι απόψεις πάντως των αναλυτών διίστανται, με όλο και περισσότερους πλέον να κάνουν λόγο για περαιτέρω χάος στις αγορές.

Ράλι και στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, του θετικού κλίματος που άρχισε απο νωρίς να διαφαίνεται στα αμερικανικά futures επωφελήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πραγματοποιώντας εξίσου εντυπωσιακό ράλι ανάκαμψης, μετά και το χθεσινό sell-off.

Πάντως ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 παραμένει σε bear market λίγο πάνω από τις 3.000 μονάδες.

Έτσι, με ράλι 2,83% έσβησε τις χθεσινές απώλειες ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 Europe, κλείνοντας στις 343,38 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη «εκτοξεύτηκε» κατά 3,37% κι έκλεισε στις 10.767,69 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,16% στις 6.837,42 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 2,72% στις 4.737,12 μονάδες.

Μεγάλη ήταν η άνοδος και για τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος ενισχύθηκε επίσης κατά 3,37% κι έκλεισε στις 18.831,79 μονάδες.

Από τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν οι μετοχές πρώτων υλών, λόγω της σημαντικής έκθεσης του κλάδου στην Κίνα, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει άνοδο άνω του 5%.

Μεταξύ των μετοχών, σημαντική ήταν η άνοδος που κατέγραψε η γερμανική εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,9%, ενώ η μετοχή της επίσης γερμανικής Bayer κατέγραψε άνοδο 6,7%.

Αντίθετα, η Sainsbury υποχώρησε κατά 1,1%, μετά την απόφαση των Jefferies, HSBC και Bernstein να υποβαθμίσουν τις τιμές – στόχους τους για τη μετοχή της εταιρείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 4,5% και τις γερμανικές Daimler, Volkswagen και BMW να καταγράφουν κέρδη 5,1%, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.