ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Ανάμεσα στους δέκα πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου τα Εμιράτα – Ποιες άλλες χώρες είναι στη λίστα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι σήμερα προσείλκυαν τους βαθύπλουτους από όλα τα μέρη του κόσμου αλλά τώρα είναι πόλος έλξης και για τα κεφάλαια των επιχειρήσεων

Ανάμεσα στους δέκα πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου τα Εμιράτα – Ποιες άλλες χώρες είναι στη λίστα

Τα Εμιράτα βρίσκονται ανάμεσα στους δέκα πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε το διεθνές δίκτυο για τη φορολογική δικαιοσύνη, Tax Justice Network, το οποίο εντοπίζει και καταγράφει όσες χώρες προσελκύουν ή προσφέρουν σε επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους στα ταμεία τους ουσιαστικά για να τα κρύψουν από τις φορολογικές αρχές και να φοροδιαφύγουν.

Το εν λόγω δίκτυο συμπεριλαμβάνει τώρα τα ΗΑΕ στους 10 πρώτους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο, στην ίδια κατηγορία δηλαδή με την Ελβετία και τις Βερμούδες, καθώς κατέγραψε εισροές κεφαλαίων ύψους άνω των 200 δισ. δολαρίων στη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική έρευνα του δικτύου, πρόκειται συγκεκριμένα για κεφάλαια ύψους 218 δισ. δολαρίων που προήλθαν από πολυεθνικές και κατέληξαν στα Εμιράτα μέσω Ολλανδίας. Οι εισροές αυτές προκάλεσαν αύξηση κατά σχεδόν 180% της δραστηριότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των Εμιράτων.

Το Ντουμπάι, ένα από τα Εμιράτα, δέχθηκε πλήγμα από την πανδημία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα εξαφάνισαν τον τουρισμό και την κατανάλωση, ενώ παράλληλα η πτώση των τιμών του πετρελαίου μείωσε τα κρατικά έσοδα. Μεσολάβησε μείωση του πληθυσμού, αφού χάθηκαν θέσεις εργασίας που ανάγκασαν πολλούς ξένους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Έτσι, η κυβέρνηση προσπάθησε να τονώσει την οικονομία και μεταξύ άλλων χαλάρωσε τους κανόνες που διέπουν την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στη χώρα, ενώ ενίσχυσε περαιτέρω το πρόγραμμα παροχής βίζας σε πλούσιους ξένους. Η χώρα δέχθηκε επικρίσεις από την παγκόσμια αρχή κατά του «βρώμικου» χρήματος, τη Financial Action Task Force.

Οι αγγλικές υπεράκτιες κτήσεις των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, οι Νήσοι Κεϊμάν και οι Βερμούδες αναφέρονται από το δίκτυο ως οι σημαντικότεροι φορολογικοί παράδεισοι στους οποίους καταφεύγουν επιχειρήσεις για να ελαχιστοποιήσουν την φορολογική τους επιβάρυνση. Ακολουθεί η Ολλανδία, γνωστή πλέον ως ένας από τους φορολογικούς παραδείσους της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έκθεσης που θέλουν τα κεφάλαια των πολυεθνικών να καταφθάνουν στα Εμιράτα μέσω Ολλανδίας, η εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση εισήγαγε έναν παρακρατούμενο φόρο ειδικά για τις ροές κεφαλαίων που προορίζονται για τις χώρες χαμηλής φορολογίας, ακριβώς για να αποτρέψει την φοροαποφυγή. Όπως υποστήριξε, σε αυτές τις χώρες έχει συμπεριλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Βερμούδες προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση της Ολλανδίας ως οχήματος για τη φοροαποφυγή. Παράλληλα, όμως, είπε πως οι ολλανδικές αρχές εκτιμούν πως τα ποσά που κατέληξαν στα Εμιράτα είναι μικρότερα. Από την πλευρά τους, τα Εμιράτα απέφυγαν να σχολιάσουν σχετικά.

Το δίκτυο για τη φορολογική δικαιοσύνη, που σημειωτέον χρηματοδοτείται από δωρεές οργανώσεων υπέρ της διαφάνειας, αναφέρει πως η σχετική μελέτη του βασίζεται σε μετρήσεις των κινήσεων πολυεθνικών εταιρειών, σε διεξοδικές έρευνες για τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και στα λεγόμενα «παραθυράκια» της νομοθεσίας της εκάστοτε χώρας.

Γενικά δεν απαγορεύεται στις επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται αυτά τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας, αλλά η τακτική τους να το κάνουν για να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση αντιμετωπίζεται επικριτικά.

Όπως τόνισε σχετικά ο Αλεξ Κόμπχαμ, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου, «δεν χρειάζεται να είναι κανείς εμπειρογνώμων επί φορολογικών θεμάτων για να αντιληφθεί πως συμβαίνει και ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα ενορχηστρωμένο από μια λέσχη πλούσιων φορολογικών παραδείσων έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 245 δισ. δολάρια που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί ως εταιρικοί φόροι».


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.