Οι διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό ολοκληρώνουν σήμερα έναν ακόμη κύκλο διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στη Βόρεια Αμερική (NAFTA).

Οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται από τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουν οι ΗΠΑ έναντι των δύο άλλων χωρών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αναφερόμενη συμφωνία έπειτα από 23 χρόνια εφαρμογής.

Οι αμερικανικές προτάσεις για τη δραστική αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας προκειμένου να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει κλίμα απαισιοδοξίας, με τους συμμετέχοντες αλλά κι αρκετούς αναλυτές να διερωτώνται πως θα ήταν δυνατό ν? αποφευχθεί ένα αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά κόκκινων γραμμών για τους δύο άλλους εμπορικούς εταίρους. Μεταξύ αυτών, η θεσμοθέτηση διαπραγματευτικών κύκλων επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA ανά πενταετία, η διεκδίκηση του μεγαλύτερου μέρους παραγωγής αυτοκινήτων σε αμερικανικό έδαφος, αλλά και η απλούστευση της διαδικασίας για την εφαρμογή εμπορικών περιορισμών εισαγωγής από τις ΗΠΑ, κατά ορισμένων προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Αμερικανός εμπορικός εκπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Ιλντεφόνσο Γκουατζάρντο και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, θα ξανασυναντηθούν πριν από την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος αργότερα σήμερα και την ενημέρωση των δημοσιογράφων που θα γίνει από τον καθένα ξεχωριστά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ