Η Βραζιλία και η Κίνα συμφώνησαν να εγκαταλείψουν το αμερικανικό δολάριο υπέρ των δικών τους εθνικών νομισμάτων στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. 

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε θα επιτρέψει στην Κίνα και τη Βραζιλία να πραγματοποιούν απευθείας εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ – ή το αντίστροφο – αντί να μετατρέπουν πρώτα τα νομίσματά τους σε αμερικανικά δολάρια.

Ο Οργανισμός Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων της Βραζιλίας (ApexBrasil) δήλωσε ότι η νέα συμφωνία αναμένεται να «μειώσει το κόστος» και «να προωθήσει ακόμη περισσότερο το διμερές εμπόριο και να διευκολύνει τις επενδύσεις». 

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των εισαγωγών, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η Κίνα είναι επίσης η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών. 

">

Η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας το 2009.

Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων στη Λατινική Αμερική, λόγω των δαπανών για γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και εξόρυξη πετρελαίου. 

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη εγκατάλειψη του αμερικανικού δολαρίου τον Ιανουάριο και η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από ένα υψηλού επιπέδου επιχειρηματικού forum Κίνας-Βραζιλίας στο Πεκίνο. 

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ ντα Σίλβα, που ορκίστηκε τον Ιανουάριο, κινήθηκε για να ενισχύσει τους δεσμούς με το Πεκίνο μετά από μια περίοδο δύσκολων σχέσεων υπό τον προκάτοχό του, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος χρησιμοποίησε αντι-κινεζική ρητορική στην προεκλογική εκστρατεία και στην εξουσία.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του μετά από πνευμονία.

Μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από υπουργούς, γερουσιαστές, νομοθέτες και εκατοντάδες επιχειρηματίες – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 εταιρειών από τον αγροτικό τομέα – είχε οριστεί να συνοδεύσει τον Λούλα κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για την παγκόσμια γεωπολιτική «σκακιέρα» καθώς έρχεται αμέσως μετά τις συμφωνίες Σαουδικής Αραβίας και Κίνας για εισαγωγές σαυοδαραβικού πετρελαίου και πληρωμές σε κινεζικά γουάν και την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν με τη διαμεσολάβηση του Πεκίνου.