Εντός των προσεχών ημερών το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναμένεται να προωθήσει τροπολογία για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση.

​Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα αφορά τους εν αναμονή συνταξιούχους αλλά και αυτούς που περιμένουν πάνω από πέντε χρόνια για να εκδοθεί η σύνταξή τους.

​Μεταξύ άλλων εξετάζεται η πρόταση να εκδίδει τη σύνταξη ο φορέας στον οποίο έχουν καταγραφεί τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και όχι με βάση τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, όπως ισχύει σήμερα.

​Ακόμα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει, το ενδεχόμενο να τεθούν χρονικά όρια επιβεβαίωσης του ασφαλιστικού χρόνου των εν δυνάμει συνταξιούχων από τις εκάστοτε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

​Επισημαίνεται ότι στην απονομή των συντάξεων δεν υπάρχει πρόβλημα μέσω του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω τριών κυρίως παραγόντων:

-Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν από το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς στην πλειονότητά τους είναι χειρόγραφα.

-Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δύο χρόνια.

-Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20-30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφεί διακοπή της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 31/12/2016.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους πρώην ενταχθέντες φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον e-ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί την προσμέτρηση του χρόνου του, και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε ενταχθέντα φορέα.