Στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι αρκετά πιο προσεκτικοί με το τι λένε δημοσίως, ωστόσο στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης και στις αλλαγές που αναμένεται να δρομολογηθούν μετά τις εκλογές είναι η αύξηση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

">

Από την πίεση της Κομισιόν, αλλά και των στοιχείων της ΑΑΔΕ που δείχνουν ότι το 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα φτώχειας, έως 5.000 ευρώ και το 73% έως 10.000 ευρώ, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες.

Ήδη, από τον Νοέμβριο του 2022, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης για τις αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία ωστόσο κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, λόγω του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η υπόθεση των δηλώσεων του Γ. Κατρούγκαλου και το πόσο στοίχησε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη νωπή.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου μαζικά τη ΝΔ, με ένα ποσοστό περίπου 52%.

Επίσης, γνωστές είναι και οι συστάσεις της τρόικας, από το 2011, για την αύξηση της συμμετοχής των ελευθέρων επαγγελματιών στα φορολογικά βάρη, οι οποίες ωστόσο μετά από 12 χρόνια παραμένουν μετέωρες.