ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρόεδρος Αρτοποιών: Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στο ψωμί – Πρόβλημα οι ελλείψεις σε μαλακά άλευρα

«Ο κάθε αρτοποιός μόνος του θα εκτιμήσει τι "απορροφήσει" και ποια θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή»

Πρόεδρος Αρτοποιών: Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στο ψωμί – Πρόβλημα οι ελλείψεις σε μαλακά άλευρα

Σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα στο ψωμί και τα προϊόντα άρτου.

Μάλιστα, οι απαισιόδοξοι θεωρούν θέμα ημερών η τιμή της κλασικής «χωριάτικης» φραντζόλας στο φούρνο της γειτονιάς να φθάσει το ένα ευρώ!

«Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις. Ο κάθε αρτοποιός μόνος του θα εκτιμήσει τι “απορροφήσει” και ποια θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή», είπε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος.

Πρόσθεσε ότι, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο υπήρξε μείωση 20% στην πώληση ψωμιού, συγκριτικά με το 2021.

Απέδωσε την πτώση στην αύξηση του κόστους στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», αφού όπως τόνισε ο κ. Μούσιος «οι καταναλωτές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος ενέργειας – θέρμανσης, καθώς και την άνοδο των τιμών των λεγόμενων αγαθών πρώτης ανάγκης, δεν σπαταλά πλέον ούτε μια φέτα από το ψωμί».

Ο πρόεδρος των αρτοποιών σημειώνει ότι υπάρχει ανησυχία στην αγορά, καθώς η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια την διακοπή της εξαγωγής σιτηρών.

Επιπλέον, παρατηρείται μείωση των εξαγωγών από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, πλούσια σε σιτηρά όπως η Βουλγαρία και η Ρουμάνια που μειώνουν τις εξαγωγές περιμένοντας πώς θα επωφεληθούν από περαιτέρω αύξηση της τιμής ανά τόνο, αλλά και υπό τον φόβο ελλείψεων στις δικές τους αγορές..

Έρχονται αυξήσεις στο ψωμί: Πρόβλημα για την εγχώρια αγορά οι ελλείψεις σε «μαλακά άλευρα»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα εισάγει περίπου το 70% των μαλακών αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία /ζαχαροπλαστική, από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Αντίθετα, είναι πλούσια στην παραγωγή των αποκαλούμενων «σκληρών» Σουηδών, που χρησιμοποιούνται στα ζυμαρικά, παράγοντας περί τους 1,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Επιπλέον, ο επέμβαση στην Ουκρανία ανέβαλε τη σπορά σιτηρών που στην Ανατολική Ευρώπη γίνεται συνήθως Μάρτιο-Απρίλιο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα.

Αυτό είχε συνέπεια να παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, και τα άλευρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα πρώτα νέα τιμολόγια μαλακών σιτηρών ήταν αυξημένα κατά 60% το διάστημα Γενάρη- Φλεβάρη, συγκριτικά με το Δεκέμβριο. Επιπλέον το κόστος ενέργειας αυξήθηκε από 147 ευρώ η μεγαβατώρα, το Σεπτέμβριο του ‘21 σε 252 ευρώ / MW τον Ιανουάριο. Επιπλέον οι ανατιμήσεις σε λάδια, μαργαρίνες και το ηλιέλαιο έφθασαν έως και 40%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την επιβάρυνση που υπόκειται ο αρτοποιός καθημερινά, έχοντας να ανταπεξέλθει και στην πτώση των πωλήσεων», καταλήγει ο κ. Μούσιος εκφράζοντας την ανησυχία του κλάδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.