Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο και στην Ελλάδα; – Το έκοψε ήδη σε Βουλγαρία και Πολωνία – Μόνο η Τουρκία γλιτώνει

Απόφαση-κεραυνός από Μόσχα

Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο και στην Ελλάδα; – Το έκοψε ήδη σε Βουλγαρία και Πολωνία – Μόνο η Τουρκία γλιτώνει

Το ενεργειακό χάος που προκάλεσαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ στην Ρωσία και οι αντικυρώσεις της Μόσχας, θα είναι πιθανόν πραγματικότητα και για την Ελλάδα τις επόμενες ώρες.

Πηγές της Μόσχας στο defencenet.ru αναφέρουν ότι «Μελετάται η διακοπή της ροής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ήδη διακόπηκε η ροή φυσικού αερίου στην Βουλγαρία από τον Turkish Stream. Μόνο η Τουρκία εξαιρείται από την διακοπή της ροής φυσικού αερίου, γιατί δεν συμμετέχει στις κυρώσεις».

Έτσι μετά την Πολωνία, η Βουλγαρία έγινε ήδη η πρώτη χώρα που διακόπτεται η ροή φυσικού αερίου και η Ελλάδα, ακολουθεί αμέσως μετά.

H κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να καταθέσει στον λογαριασμό που της υποδείχθηκε από την Μόσχα την οφειλή της σε φυσικό άεριο γιατί αυτομάτως θα μετατρέπονταν σε ρούβλια και προτιμά να μείνει η Ελλάδα χωρίς φυσικό αέριο για να μην «κακοκαρδίσει» τις ΗΠΑ

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η Ελλάδα, έχει απόθεμα για 20 ημέρες ακόμα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές (αν λένε την αλήθεια).

Έπειτα το φυσικό αέριο τελειώνει και βέβαια, οι ροές από Αζερμπαϊτζάν και η διά θαλάσσης μεταφορά από τις ΗΠΑ φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα δεν φτάνουν «ούτε κατά διάνοια»: Καλύπτουν μόνο 20% των ελληνικών ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Βέβαια η Ελλάδα είναι από τους μικρότερους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω του λιγνίτη που για άλλη μια φορά θα στηρίξει την ελληνική οικονομία

Γιατί πλέον δεν είναι θέμα κόστους του φυσικού ερίου. Είναι θέμα ανυπαρξίας του «γαλάζιου χρυσού».

Από τη Ρωσία προέρχεται το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας κατά τον οίκο η Moody’s.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Ακολουθούν, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία κλπ.

Μόνο η Τουρκία που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσία, θα διαφύγει του ενεργειακού «Αρμαγεδδώνα». Κυριολεκτικά «Ο Θεός να βάλει το χέρι του»…

Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Γερμανίας: Το 2020, περίπου το 65% του φυσικού αερίου προερχόταν από τη Ρωσία και περίπου το 30% της συνολικής της προσφοράς πετρελαίου.

Επομένως η Γερμανία έχει πολύ υψηλή έκθεση στον ενεργειακό κίνδυνο, με την έκθεση στο εμπόριο και την ασφάλεια να είναι παράλληλα χαμηλή.

Οπως και η Γερμανία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Ιταλία είναι επίσης πολύ εκτεθειμένες σε διακοπή της προσφοράς ρωσικής ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, όπως τονίζει η Moody’s.

H εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας δεν είναι η ίδια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως απεικονίζεται στο γράφημα που ακολουθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG), ισχυρές οικονομικά χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία εισάγουν σημαντικό ποσοστό του αερίου που καταναλώνουν από τη Ρωσία, ενώ χαμηλότερη εξάρτηση έχουν η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.