Εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή και τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στη Θεσσαλία, τεράστιες είναι οι ζημιές και στα φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς τα ξεχειλισμένα ποτάμια της Θεσσαλίας και οι χείμαρροι βούτηξαν στις λάσπες και τα νερά εκατοντάδες σταθμούς ηλιακής ενέργειας. 

Επίσημη καταγραφή δεν έχει γίνει ακόμη, καθώς τα νερά δεν έχουν απομακρυνθεί από τα χωράφια που σκέπασε η ορμή της κακοκαιρίας Daniel. Όμως παράγοντες του κλάδου μιλούν για πλήγμα στην παραγωγή και σοβαρές βλάβες, που προκαλούν δυσλειτουργίες στο ηλεκτρικό σύστημα καθώς βγάζουν από το πρίζα έργα που λειτουργούν και έχουν καθημερινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, οι τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών πάρκων περί τα 1.050 MW και 2.500 σταθμούς.

Στελέχη της αγοράς μιλούν για σοβαρές ζημιές εκτός από την περιοχή της Μαγνησίας που φιλοξενεί έργα συνολικής δυναμικότητας περίπου 100 MW, σε έργα στην περιοχή των Σοφάδων και του Παλαμά στη Καρδίτσα αλλά και στο νομό Λάρισας. Το νερό όπως αναφέρουν είναι πάνω από 1,6 μέτρα.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για βλάβες στους inverters που είναι ο εγκέφαλος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και από τα πιο ευπαθή στοιχεία των ηλιακών συστημάτων αλλά και σε σειρά πανέλων που είναι χαμηλά στο ύψος του εδάφους. «Τα πάνελ είναι πιο ανθεκτικά στο νερό αφού είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες είναι όμως άλλο να βρέχονται και άλλο να είναι βυθισμένα στη λάσπη και το νερό» λένε στην αγορά.

Μόνο στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων, αναφερόταν χθες ότι 80 μέλη έπεσαν θύματα της φονικής καταιγίδας, με ζημιές σε πανέλα, inverters, λύγισμα βάσεων και περιφράξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!