ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Power of Siberia 2: Μεγάλη συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για αγωγό φυσικού αερίου

Τι συμφώνησαν Πούτιν και Σι

Power of Siberia 2: Μεγάλη  συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για αγωγό φυσικού αερίου

Συμφωνία για την κατασκευή ενός κολοσσιαίου έργου που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα, ήταν -μεταξύ άλλων- το αποτέλεσμα της επίσημης επίσκεψής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, όπου είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ .

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για να προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, αλλά και τη δημιουργία ενός αγωγού πετρελαίου, στην ίδια διαδρομή.

Το συγκεκριμένο έργο, οι αγωγοί του οποίου θα διασχίζουν τη Μογγολία και θα ενώσουν ενεργειακά τη Ρωσία με την Κίνα, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2018.Μέχρι σήμερα το σχέδιο είχε μείνει σε επίπεδο συζητήσεων, ωστόσο φαίνεται πως οι δύο πλευρές, μετά και τη συνάντηση στο Πεκίνο, βρίσκονται κοντά στην υλοποίησή του. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν σε ενεργειακά θέματα, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη πως τα συμβόλαια θα μπορούσαν να υπογραφούν σύντομα.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως εκτός από τον σχεδιαζόμενο αγωγό Power of Siberia 2, υπάρχουν και άλλες επιλογές για την παροχή ρωσικής ενέργειας στην Κίνα, αναφέροντας τη διακίνηση πετρελαίου με τάνκερ στο θαλάσσιο δρόμο της Βόρειας Θάλασσας, μέσω της Αρκτικής.

Όπως σημειώνει το Reuters, το έργο έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Κρεμλίνου, το οποίο επιθυμεί να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κίνα αντισταθμίζοντας τον τερματισμό των εξαγωγών προς την Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως είναι πολύπλοκη η διαδικασία για τον Power of Siberia 2, η οποία περιλαμβάνει αρκετά ζητήματα τιμολόγησης, ωστόσο υπογράμμισε ότι αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας χρειάζεται ενέργεια και όπως τόνισε «δεν υπάρχει πιο αξιόπιστος προμηθευτής από τη Ρωσία». Συμπλήρωσε δε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε δυτικές κυρώσεις.

«Κανείς δεν θα μπορεί να το εμποδίσει, ούτε κυρώσεις σε στόλους δεξαμενόπλοιων ή ακόμη και κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Θα αγοράζουμε και θα πουλάμε τα πάντα στα εθνικά μας νομίσματα. Επομένως, το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνεται», τόνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.