Ωσάν να μην έφτανε στους αγρότες ότι κινδυνεύουν με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να βρεθούν από φέτος στο μάτι ενός φοροεισπρακτικού κυκλώνα, εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με μια πρακτική η οποία στην ουσία καταργεί ρυθμίσεις σε δόσεις οφειλών φόρου εισοδήματος – ρυθμίσεις που η ίδια η Πολιτεία έχει νομοθετήσει! 

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθές: 

Παραγωγοί που αδυνατούσαν να καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο για τα εισοδήματα του 2014, ρύθμισαν την οφειλή τους σε δόσεις – διευκόλυνση που, τελικώς, όχι μόνον αποδεικνύεται δώρο άδωρο, αλλά κάνει πολλούς από αυτούς θύματα ενός φορολογικού παραλογισμού. 

Διότι, όσοι εξ αυτών είναι δικαιούχοι επιστροφής ΦΠΑ φεύγουν χωρίς να εισπράξουν σεντς από τις ΔΟΥ, οι οποίες έχοντας προφανώς άνωθεν εντολές, παρακρατούν από το ποσόν της επιστροφής, όσα χρήματα απαιτούνται για την εξόφληση των… μελλοντικών δόσεων της ρύθμισης αλλά και εκείνων του… ΕΝΦΙΑ!!!

Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε κάπως αυτήν την πρακτική, αν εφαρμοζόταν επιλεκτικά σε κάποιους που είναι ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Περιέργως (;) όμως, εφαρμόζεται επί δικαίων και αδίκων, δηλαδή και σε εκείνους που εξυπηρετούν ανελλιπώς τις δόσεις της ρύθμισης και δεν βαρύνονται με κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος.  

Ενδεχομένως είναι ¨ως εκ περισσού¨ να επισημάνω ότι, ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε, με την κατάσταση στην οικονομία σε ΄΄κόκκινο συναγερμό”, τα λιγοστά – για τους περισσότερους αγρότες μας – ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ, τα περίμεναν και τα περιμένουν πώς και πώς οι άνθρωποι αυτοί, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να κάνουν γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, να πάρουν ένα παιχνιδάκι στο παιδί τους ή το εγγόνι τους. 

Και το αβίαστο ερώτημα είναι:

Πώς είναι δυνατόν μια ευνομούμενη Πολιτεία να αρνείται αυτές τις στοιχειώδεις και αυτονόητες υποχρεώσεις προς τους πολίτες της; Και αν αυτό δεν λέγεται αναλγησία, πώς θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς; 

(*) Ο Γιώργος Καρασμάνης, είναι  Βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

   και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης