Η ελληνική τηλεόραση έπαιξε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το δικό της κρίσιμο ρόλο στην παρακμή της ελληνικής κοινωνίας.

Οι άνθρωποι της ελληνικής τηλεόρασης αναλώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δίνοντας έμφαση σε εκπομπές- σκουπίδια με το ένα κανάλι να αντιγράφει το άλλο, με lifestyle εντελώς παρακμιακό και προβάλλοντας πρόσωπα που έκαναν κουτσομπολιό γειτονιάς.

Το υπόλοιπο μενού περιλάμβανε σειρές που ήταν από «δημιουργούς» της παρέας τους, συνήθως φίλους των διευθυντών προγράμματος, με τους ίδιους και τους ίδιους ηθοποιούς επί δεκαετίες, είδαμε επίσης αντιγραφές reality εκπομπών από το εξωτερικό με πρόχειρες προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα και ανάδειξη φυσιογνωμιών με απλά μηδενική προσωπικότητα.

Εκπομπές copy-paste με ανθρώπους copy paste.

Mόνιμο θέμα επικαιρότητας τα μεταξύ τους νέα της παρέας δηλαδή που θα πάει Η Μενεγάκη, που θα φάει ο Αρναούτογλου, τι θα φάει η Σάσα Σταμάτη, που θα ξυπνήσει η Σκορδά κλπ.

Οι ειδήσεις με αληθινά δραματικά γεγονότα ντύνονται αμελώς πάντα με μουσική δράματος, προκειμένου με το ζόρι να κυλήσει το ζητούμενο δάκρυ συγκίνησης του τηλεθεατή το οποίο θα δώσει αίγλη προσθέτοντας για κάποιο λόγo παράσημα επιτυχίας στον εκάστοτε διευθυντή ειδήσεων.

Σοβαρές ειδήσεις του παγκόσμιου γίγνεσθαι, αυτές που άλλαζαν τη μοίρα του κόσμου ολόκληρου και το μέλλον της ανθρωπότητας παίζονταν κάπου μεταξύ αθλητικών και καιρού.

Υπήρξαν εξαιρέσεις; Αρκετές! Αυτές που σε τριάντα χρόνια πορείας επιβεβαίωσαν τον κανόνα.

Τελευταία «σκουπίδια» τα reality ζευγαριών. Είμαστε τυχεροί που δεν είδαν μικρά παιδιά την διαδικασία αναπαραγωγής σε reality εκδοχή. «Δείξε μου την τηλεόρασή σου να σου δείξω την κοινωνία σου» λένε οι Αμερικανοί.

Όλες οι τηλεοράσεις, σε όλο τον πλανήτη, δείχνουν (και) «σκουπίδια». Μόνο (σχεδόν) «σκουπίδια», αποκλειστικά η ελληνική τηλεόραση…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Η Αναστασία Κομνηνού είναι συντάκτρια του pronews.gr με ειδίκευση στο τηλεοπτικό και πολιτιστικό ρεπορτάζ