Η πρώτη «μεταμνημονιακή» δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου 2018 πιστοποίησε πολιτικά αυτά που ήδη ξέραμε από την «προμνημονιακή» εποχή του Ιουνίου 2018. Και αυτά είναι τα ακόλουθα:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι κάτω του 20%. Τον Ιούνιο στην Marc ήταν λίγο πάνω από το 14% και τον Σεπτέμβριο λίγο πάνω από το 16%. Με τις αναγωγές τον Ιούνιο πήγαινε πάνω από το 16% και τον Σεπτέμβριο πάνω από το 19%.

– Αν η συσπείρωση του 2,9% ευχαριστεί την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τότε «κάποιος είναι αόμματος στην γραμμή του κόμματος»! Κι αυτό γιατί παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση της ΔΕΘ το κόμμα παραμένει κάτω του 20%. Κι αν θέλει να παίξει ρόλους μετεκλογικά πρέπει να βρει τρόπο να ανέβει πάνω από το 24%-25% και συνάμα η ΝΔ να παραμείνει κάτω του 34%-35%. Κι αυτό δεν φαίνεται εύκολο με δεδομένο πως η ΝΔ χωρίς καμιά σπουδαία εμφάνιση πετυχαίνει 26% στην πρόθεση ψήφου και κοντά 30% με τις αναγωγές. Και όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα οι πολλοί πάνε στο τέλος με τους νικητές. Άρα, όπερ έδει δείξε…

– Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ σχεδόν εξαερώνονται. Κινούνται στο όριο του 1% με ότι αυτό σημαίνει. Παλεύουν με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν αυτό ευχαριστεί τον Πάνο Καμένο και τους «μακεδονομάχους» του τότε όλα καλά! Να σημειώσουμε εδώ πως η «αριστερή» κυβέρνηση των Τσίπρα-Κοτζιά δεν πρέπει να ξεχνά πως έχει κι αυτή τους δικούς της… «μακεδονομάχους»! Το ότι κάνουν πως δεν τους βλέπουν δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Απλώς το κάποτε «σκληρό» στο θέμα της Μακεδονίας κόμμα των ΑΝΕΛ τώρα είναι μαλακό σαν βούτυρο. Το 1% που παίρνουν κάτι λέει. Απλώς αυτοί έτσι βυθισμένοι που είναι δεν ακούν.

Συνεπώς η κυβέρνηση του κάποτε 35,5% + 3,5 = 39% σήμερα αθροίζει δεν αθροίζει 20%!!! Αν αυτό κάνει ευτυχισμένους τους κυβερνώντες κανένα πρόβλημα για τους αναλύοντες τις δημοσκοπήσεις. Αν στην κυβέρνηση νομίζουν πως έχουν τον χρόνο να ανακάμψουν στο 7μηνο μέχρι τις εκλογές κανένα πρόβλημα και για την αντιπολίτευση που αναρωτιέται: ποιος και ποτέ ανέκαμψε 10% σε ελάχιστους μήνες;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Άρα το έργο που μένει να παιχτεί από εδώ μέχρι τις εκλογές θα είναι φαρσοκωμωδία αν δεχτούμε τον Καρλ Μαρξ. Θυμίζουμε πως ήταν ο Καρλ Μαρξ που είπε: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται, την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

Αν ισχύει η ρήση του Μαρξ τότε η πρώτη φορά ήταν το 2015 όταν η ιστορία γράφτηκε – με τρικ, «αυταπάτες», κολοτούμπες κλπ – σε συνέχειες μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015. Κι είχε πολλές τραγικές στιγμές. Η δεύτερη φορά αναμένεται να γραφτεί μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαΐου 2019 όπου θα γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια επανάληψης της. Όμως αν κρίνουμε από το γεγονός πως πλέον «ο βασιλιάς είναι γυμνός» το όλο στόρι μάλλον θα εξελιχθεί από τον αποδυναμωμένο Αλέξη Τσίπρα σε φαρσοκωμωδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Διαμαντής Μπασαντής είναι αναλυτής τάσεων της κοινής γνώμης για το πολιτικό τμήμα του pronews.gr και διαχειριστής του ιστότοπου Εν Άνδρω