Τρείς περίπου μήνες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου, εμφανίστηκε ξαφνικά αλλά συντονισμένα από πολλές πλευρές μια νέα «παράμετρος» στην αμφίρροπη ευρωπαϊκή εκλογική μάχη, που ονομάστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ «κίνδυνος ρωσικής ανάμειξης» στα ευρωπαϊκές εκλογικές υποθέσεις.

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν στο γραπτό μέσω ευρωπαϊκών εφημερίδων, διάγγελμα του προς τους ευρωπαίους ψηφοφόρους, πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την προστασία των δημοκρατιών «και όπως εξήγησε αυτή η Υπηρεσία θα έχει ως έργο την διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας σε κάθε χώρα εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων και της διαστρέβλωσης.

Πρότεινε ακόμα τον εξοστρακισμό της χρηματοδότησης από το εξωτερικό ευρωπαϊκών κομμάτων και τη διαγραφή online κειμένων και λόγων που εμπεριέχουν μίσος και βία.

Δύο ημέρες αργότερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ ούτε λίγο ούτε πολύ κατήγγειλε «αντιευρωπαϊκές εξωτερικές δυνάμεις» που θέλουν να επηρεάσουν τις επιλογές των Ευρωπαίων πολιτών.

Μόλις χθες το βραδύ ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζ. Πάιατ, σε ειδική συγκέντρωση προειδοποίησε κομψά μεν αλλά με απόλυτα σαφήνεια δε, το ενδεχόμενο ρωσσικής ανάμειξης στις εκλογές στην Ελλάδα, (σς χωρίς ειδική αναφορά στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές).

Προς τούτο χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι η Ρωσία επιχειρεί να υποσκάψει το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και βασίστηκε στην αμερικανική εμπειρία από τη ρωσσική ανάμειξη στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, (σς που κάθε άλλο παρά έβλαψε τον κ. Τραμπ να νικήσει την κα Κλίντον).

Γι’ αυτό και ο κ. Πάιατ συμβούλευσε από καρδίας του καλούς και αγαθούς Έλληνες αναγνώστες και followers των social media να προσέξουν, να εντοπίσουν και να απομονώσουν την ρωσική παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που έχουν στόχο να «μας αποσταθεροποιήσουν», (σς τον ελεύθερο δυτικό κόσμο και τις αξίες του).

Σε παλιότερες, πιο «αθώες εποχές» όλα τα παραπάνω θα προκαλούσαν περιπαικτικά σχόλια, το ολιγότερο. Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή της «ανοιχτής κοινωνίας των social media κλπ.) και του υπαρκτού πολύπλοκου και δαιδαλώδους παγκόσμιου κινδύνου των «κυβερνοεπιθέσεων» (cybernetics) κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για κανέναν και για τίποτα.

Και κυρίως δεν μπορεί- αν είναι στ’ αλήθεια ελεύθερο πνεύμα- να συνταχθεί με τα cybernetics των «καλών» εναντίον των «κακών»

Το γεγονός όμως ότι οι μικροί το δέμας, (όπως αποδεικνύεται πλέον από τις πολιτικές τους,) Ευρωπαίοι ηγέτες επιστρατεύουν, με αυτά ή με άλλα λόγια, παραμονές των ευρωεκλογών, τον κίνδυνο ρωσικής ανάμειξης στην ΕΕ, ως «αποτρεπτικό μπαμπούλα» φέρνει δραματικά στο προσκήνιο τον ορατό κίνδυνο συρρίκνωσης αριστερών, σοσιαλιστών ακόμα και χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και ομοίως δραματική άνοδο των δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.