Αυτές οι δύο φράσεις που στοιχειώνουν την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, περιγράφουν, καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, τις σχέσεις κράτους- εξουσίας και πολίτη.

Ενώ λοιπόν η κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας στους Αγίους Αναργύρους, μία σκιαμαχία έχει ξεκινήσει. 

Φταίει ο φρουρός στο Α.Τ. , η αξιωματικός υπηρεσίας ή ο τηλεφωνητής στο κέντρο της Άμεσης Δράσης;

Στη διάρκεια της συζήτησης των “μεγάλων” αυτών ερωτημάτων, κανείς δεν έχει σκεφτεί να ζητήσει τις βασικές ευθύνες στην φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας και φυσικά, κανείς από αυτά τα κλιμάκια, δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.

Το θέατρο του παραλόγου βέβαια, συμπληρώνει, το αίτημα για την νομική καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία”, λες και αυτό θα προσέφερε περισσότερη ασφάλεια στις γυναίκες ειδικά, στον πολίτη γενικότερα.

Το γεγονός, πέρα από τις όποιες ανούσιες συζητήσεις, παραμένει και είναι αυτό που θέλει την εγκληματικότητα, κάθε μορφής και έντασης, να έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτή η εγκληματικότητα υπάρχει γιατί η αστυνόμευση είναι ελλιπής και επιλεκτική αλλά και γιατί το νομικό πλαίσιο τιμωρίας είναι προβληματικό.

Ο ποινικός κώδικας που σε στέλνει φυλακή για χρέη στο δημόσιο, αφήνει εγκληματίες ελεύθερους ή τους ρίχνει στα μαλακά. Η αστυνόμευση πάλι υπάρχει αλλά επιλεκτικά. Χιλιάδες αστυνομικοί υπάρχουν για την φύλαξη πολιτικών και δημόσιων προσώπων αλλά στα τμήματα υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Περιοχές ολόκληρες έχουν αφεθεί στο έλεος της γκετοποίησης από συμμορίες αλλοδαπών και δήθεν ευπαθών ομάδων, ενώ στην περιφέρεια, οι συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν κάνει την αστυνομία, είδος πολυτελείας.

Επιτρέψτε μου εδώ όμως να σας μεταφέρω ένα βιωματικό περιστατικό. Πριν 2 χρόνια περίπου, προσήχθηκα η ίδια για εξακρίβωση στοιχείων.

Το “έγκλημα” μου; Η ολιγόλεπτη ανάρτηση ενός πανό, πολιτικού περιεχομένου, που δεν παραβίαζε κανέναν νόμο. Για την δική μου προσαγωγή και άλλων 3 ατόμων, χρησιμοποιήθηκαν 2 συμβατικά οχήματα της ΟΠΚΕ και 5 μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Το περιστατικό δε συνέβη, στην γωνία των οδών Ηπείρου και Αχαρνών, σε μία περιοχή που κυριολεκτικά στις 8 το βράδυ που συνέβη το περιστατικό, δεν κυκλοφορούσε ούτε ένας Έλληνας . Την περασμένη Κυριακή πάλι, προσήχθηκαν 4 ανήλικοι στο κέντρο της Αθήνας επειδή “τόλμησαν” να αναρτήσουν και αυτοί ένα πανό για τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Τελικά όπως φαίνεται, η ανάρτηση πανό, πατριωτικού περιεχομένου, για τις εντολές της ηγεσίας της ΕΛ. ΑΣ. είναι κάτι το ποιο επικίνδυνο από το εμπόριο ναρκωτικών, την εγκληματικότητα των συμμοριών, την βία ανηλίκων και ενηλίκων, για να μην αναφέρουμε την παρουσία χιλιάδων παρανόμων μεταναστών που κυκλοφορούν ανενόχλητοι και αχαρτογράφητοι.

Αστυνομία λοιπόν, όπως και λεφτά υπάρχουν, απλά είναι για τους λίγους. Η Κυριακή και η κάθε Κυριακή είναι θύμα της πολιτικής αδιαφορίας στο καθημερινό έγκλημα αλλά και μιας πολιτικής ορθότητας που διαστρέφει την συζήτηση και την πρόληψη του εγκλήματος από τις πραγματικές του αιτίες.

Επειδή σε κάθε έγκλημα υπάρχουν οι φυσικοί και οι ηθικοί δράστες, ας ενδιαφερθούμε και για τους δεύτερους που είναι οι εξουσιάζοντες αυτή την κοινωνία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ιωάννα Καραδήμα είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής.