ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά κοράλλια με 3D εκτυπωτές

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά κοράλλια με 3D εκτυπωτές

Η επιστήμη δίνει λύση και σε ένα ακόμα πρόβλημα και με την χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητά κοράλλια.

Με την ανθρώπινη δραστηριότητα να έχει προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές στον πλανήτη και τα οικοσυστήματα του, η τεχνολογία προσφέρει ορισμένα εργαλεία ώστε να επουλώσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις πληγές που έχουμε επιφέρει στον ζωντανό οργανισμό της φύση.

Έτσι, επιστήμονες με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών, ανέπτυξαν δομές που μοιάζουν με κοράλλια και μέσω των οποίων μπορούν να δημιουργηθούν τεράστιες ποσότητες άλγης.

Οι ομάδες των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, κατάφεραν να σκανάρουν ζωντανά κοράλλια, με έναν μηχανισμό υπερήχων και φωτός που ονομάζεται «τομογραφία οπτικής συνοχής», ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν σχέδια βασισμένα στους καλύτερους και φωτεινότερους υφάλους της φύσης.

Τα κοράλλια και η άλγη έχουν μια συμβολική και αλληλένδετη σχέση, αφού στην ουσία συμβιώνουν, με τα κοράλλια να προσφέρουν στέγη στην άλγη, η οποία μέσω της φωτοσύνθεσης δημιουργεί σάκχαρα που χρησιμοποιούνται από τα κοράλλια.

Η ομάδα των επιστημόνων ακολουθώντας αυτόν τον φυσικό σχεδιασμό και χρησιμοποιώντας τεχνικές εκτύπωσης 3D, που εφαρμόζεται στην ιατρική για τη δημιουργία ηπατικών κυττάρων, παρήγαγαν πυκνούς πληθυσμούς άλγης με ανάπτυξη 100 φορές μεγαλύτερη από τη φυσιολογική.

«Αναπτύξαμε έναν τεχνητό κοραλλιογενή ιστό και σκελετό με έναν συνδυασμό πολυμερών τζελ και υδροτζελ, εμποτισμένα με κυτταρικά νανοϋλικά ώστε να προσομοιάσουμε τις οπτικές ιδιότητες των ζωντανών κοραλλιών» δήλωσε η Δρ. Σίβλια Βινολίνι, που ηγήθηκε της έρευνας.

Η τεχνητή κοραλλιογενής δομή, με βιοσυμβατικά υλικά, είχε εξαιρετική απόδοση στην αναδιανομή του φωτός, δίνοντας ελπίδες για τη δημιουργία τεχνητών κοραλλιογενών υφάλων που θα βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ζωτικής φυσικής δομής.

Η έρευνα της ομάδας θα επιτρέψει σε περιβαλλοντολόγους και βιολόγους να εκτιμήσουν και να καταλάβουν καλύτερα την αποδόμηση των φυσικών κοραλλιογενών υφάλων, με την ελπίδα να βοηθήσουν στην αποτροπή της καταστροφής τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές τώρα ελπίζουν να αναπτύξουν και άλλο το προϊόν τους με μαζική παραγωγή παρόμοιων υλικών, όπως καύσιμα με βάση την άλγη και να μειώσουν παράλληλα τα αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν τον θάνατο τον κοραλλιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.