ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το σπάνιο είδος μέδουσας με τον κόκκινο σταυρό – Τι ερευνούν οι επιστήμονες (φώτο)

Έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες μόνο δύο φορές

Το σπάνιο είδος μέδουσας με τον κόκκινο σταυρό – Τι ερευνούν οι επιστήμονες (φώτο)

Ένα νέο είδος μέδουσας ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το οποίο φέρει έναν ασυνήθιστο κόκκινο σταυρό στο «σώμα» του.

Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος είναι τόσο σπάνιο που έχει παρατηρηθεί μόνο δύο φορές.

Οι ειδικοί λένε ότι έχει διάμετρο 10 εκατοστά με κόκκινη κοιλιά, παρόμοια με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου όταν παρατηρείται από πάνω.

Ονομάζεται Santjordia pagesi και είναι ένα νέο είδος μέδουσας, σε σχήμα ομπρέλας με μικρότερο κορμό. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Zootaxa, όπου μελετήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών.

Ο Andre Morandini, καθηγητής ζωολογίας στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (IB-USP) και διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Βιολογίας (CEBIMar) ήταν μεταξύ μιας ομάδας ερευνητών από την Ιαπωνία που μελέτησε το πλάσμα.

Η μέδουσα, που τώρα ονομάζεται Μέδουσα του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου, μπορεί να βρεθεί μόνο στην καλντέρα Sumisu στα νησιά Ogasawara, νότια του Τόκιο.

Ο καθηγητής Μοραντίνι δήλωσε: «Η μέδουσα είναι μια από τις σημαντικότερες μέδουσες που υπάρχουν: Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες βαθιάς θάλασσας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

 Είναι σχετικά μικρό, ενώ άλλα σε αυτό το είδος περιβάλλοντος είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του στομάχου του πιθανώς έχει να κάνει με τη σύλληψη τροφής».

Είναι διαφανής -όπως όλες οι μέδουσες- και το έντονο κόκκινο του στομάχου της σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα αρπακτικά μετά την κατάποσή της.

Όταν ανακαλύπτεται ένα νέο είδος, συνήθως απαιτείται η συλλογή πολλών δειγμάτων, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να συλλεχθούν δείγματα με βάση ένα μόνο δείγμα.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα άλλο είδος σε κοντινή απόσταση και αναμένουν ότι θα βρεθούν κι άλλα σε μελλοντικές έρευνες ωκεανών από τα μέλη της ομάδας.

Τι ερευνούν οι επιστήμονες
Καταγράφηκε το 2002 από το τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) Hyperdolphin σε μια τοποθεσία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο αποστολές με ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό. Πρόσθετα δείγματα βρέθηκαν μέχρι το 2020, αλλά δεν μπόρεσαν να συλλεχθούν.

Όπως μεταδίδει η Mirror, ο καθηγητής Morandini δημοσίευσε την περιγραφή και επέστησε την προσοχή στα είδη της περιοχής, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν εμπορικά. Οι ερευνητικές ομάδες πιστεύουν επίσης ότι οι μέδουσες μπορεί να έχουν δηλητήριο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καθηγητής Morandi πρόσθεσε: «Ποιος ξέρει; Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα από όλον τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί από εκείνο το μέρος. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα ότι το είδος και ο τόπος θα παραμείνουν άθικτοι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.