Σε όλον τον κόσμο πάνω από 5 τρισ. πλαστικές σακούλες, 500 δισ. πιάτα και ποτήρια χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο και 500 εκατ. πλαστικά καλαμάκια κάθε μέρα. Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν σε 350 εκατ. τόνους πλαστικού και από αυτά τα μισά είναι μόνο μίας χρήσης.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στη δεκαετία του ’50 η παραγωγή πλαστικού έφθανε μόλις τα δύο εκατ. τόνους τον χρόνο. Καθώς το πλαστικό είναι ένα υλικό ελάχιστα βιοδιασπώμενο (μόνο το 7% ανακυκλώνεται και το 12% καίγεται) τείνει να συσσωρεύεται παντού και είναι οι ποταμοί εκείνοι που συγκεντρώνουν το 90% από τα πλαστικά απορρίμματα: ο Γιανκτσέ στην Κίνα 1,469,481 τόνους, ο Ινδός 164,332 τόνους, ο Νείλος 84,792 και στην Ιταλία ο Άρνος, ο Τίβερης και ο Σάρνος.

«SOS» εκπέμπει όμως και ο βυθός της Μεσογείου, ο οποίος όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, γεμίζει με γάντια και προστατευτικές μάσκες.

Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλούνται μεγάλες συνέπειες στην διατροφική αλυσίδα και όχι μόνο.

Μάλιστα, ύστερα από ένα το βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γαλλία, το ζήτημα συζητήθηκε και στην Βουλή της χώρας.

Έτσι, η γαλλική βουλή θα εξετάσει νομοσχέδιο για την επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε όσους πετούν στο δρόμο μεταχειρισμένες μάσκες και γάντια.

Την ίδια ώρα, στη Ρώμη, οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με πρόστιμα που φτάνουν τα 500 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!