ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

ΗΠΑ: Η λίμνη που «επέστρεψε» 130 χρόνια μετά την εξαφάνισή της (βίντεο)

Γύρω στο 1890, η λίμνη Tulare είχε εξαφανιστεί πλήρως, καθώς τα νερά της εκτρέπονταν για την άρδευση των γύρω άγονων εδαφών

ΗΠΑ: Η λίμνη που «επέστρεψε» 130 χρόνια μετά την εξαφάνισή της (βίντεο)

Η λίμνη Tulare, επέστρεψε εκπληκτικά μετά την εξαφάνισή της πριν από 130 χρόνια, ενώ κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σώματα γλυκού νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η λίμνη Tulare είχε μήκος πάνω από 160 χιλιόμετρα, καθιστώντας την «το μεγαλύτερο σώμα γλυκού νερού δυτικά του ποταμού Μισισιπή», σύμφωνα με την Vivian Underhill του Northeastern University.

Στο αποκορύφωμά της, η λίμνη ήταν τόσο μεγάλη που ένα ατμόπλοιο μπορούσε να μεταφέρει γεωργικές προμήθειες από το Μπέικερσφιλντ στο Φρέσνο, ακόμη και μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, ένα ταξίδι σχεδόν 480 χιλιομέτρων.

Η λίμνη, που ονομάστηκε «Pa’ashi» από την αυτόχθονη φυλή Tachi Yokut, τροφοδοτούνταν κυρίως από το λιώσιμο του χιονιού από τα βουνά της Σιέρα Νεβάδα και όχι από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι ελάχιστες στην περιοχή. Το Φρέσνο, για παράδειγμα, δέχεται μόλις πάνω από 25 εκατοστά βροχής ετησίως, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1800, το Φρέσνο ήταν μια παραλίμνια πόλη, σε πλήρη αντίθεση με το ξηρό τοπίο της κοιλάδας Σαν Χοακίν σήμερα. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός της κοιλάδας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1850 και στις αρχές της δεκαετίας του 1860, με γνώμονα την επιθυμία της πολιτείας να μετατρέψει τη γη των ιθαγενών σε ιδιωτική ιδιοκτησία.

Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως «ανάκτηση», περιελάμβανε την αποξήρανση υγροτόπων ή την άρδευση ερήμων για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γεωργικής γης.

Γύρω στο 1890, η λίμνη Tulare είχε εξαφανιστεί πλήρως, καθώς τα νερά της εκτρέπονταν για την άρδευση των γύρω άγονων εδαφών. Η κοιλάδα διασταυρώθηκε με εκατοντάδες αρδευτικά κανάλια, που αρχικά κατασκευάστηκαν για να διοχετεύσουν το νερό της λίμνης στα χωράφια.

Παρά τις προσδοκίες, η λίμνη Tulare αναδύθηκε ξανά το 2023. Η επιστροφή της λίμνης, που κάποτε ήταν ένα αγαπημένο υδάτινο σώμα, είχε βαθύ αντίκτυπο στην περιοχή. Η επανεμφάνισή της αποτελεί υπενθύμιση των περιβαλλοντικών αλλαγών που επιφέρει η ανθρώπινη παρέμβαση και της ανθεκτικότητας των φυσικών τοπίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επανεμφάνιση της λίμνης Tulare είχε μικτές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Ενώ η επιστροφή ενός τόσο σημαντικού υδάτινου σώματος μπορεί να αποφέρει οικολογικά οφέλη, θέτει επίσης προκλήσεις για τη γεωργία και τις υποδομές της περιοχής, οι οποίες είχαν προσαρμοστεί σε ένα ξηρότερο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.