Ο συγγραφέας και εικονογράφος Ρέιμοντ Μπριγκς, γνωστός για το παιδικό βιβλίο «Ο Χιονάνθρωπος», πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Μια είδηση που προκάλεσε θλίψη σε πολλούς αναγνώστες των κειμένων του και σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Τα πρώτα του βήματα

Γεννημένος το 1934, ο Μπριγκς πήγε στο γυμνάσιο του Γουίμπλεντον και στα 15 του αποφάσισε να αφήσει το σχολείο για να φοιτήσει στο Wimbledon Art College.

Ο ίδιος, όπως θα δήλωνε αργότερα, δεν επιθυμούσε να γίνει ζωγράφος αλλά οδηγήθηκε σε αυτή του την απόφαση εξαιτίας της επιθυμίας του να ασχοληθεί με τα κόμιξ.

Το ενδιαφέρον του για μια τόσο «εμπορική τέχνη» μπορεί να προκαλούσε τρόμο, ωστόσο, όταν και αποφοίτησε σε ηλικία 23 ετών, το ταλέντο του να ζωγραφίζει ρεαλιστικές εικόνες από μνήμης υπήρξε τόσο αξιοθαύμαστο που δεν του ήταν δύσκολο να βρει δουλειά ως εικονογράφος σε περιοδικά, διαφημιστικές καμπάνιες και βιβλία.

Τη δεκαετία του 1960, όντας απελπισμένος με την ποιότητα των βιβλίων που κλήθηκε να εικονογραφήσει, έγραψε τη δική του ιστορία την οποία και προώθησε στον εκδότη του με την ελπίδα να του δώσει μερικές συμβουλές.

To μετάλλιο για τις εικογραφίες του

Προς μεγάλη του έκπληξη, ο εκδότης αντίθετα του ανακοίνωσε πως θα την εκδώσει. Έτσι το «The Strange House» κυκλοφόρησε το 1961, ενώ πέντε χρόνια αργότερα οι 800 εικονογραφίες του για μια εκδοχή του «The Mother Goose Treasury» του χάρισαν το υψηλού κύρους μετάλλιο Kate Greenaway.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να γίνω καλλιτέχνης σε γκαλερί και με ώθησαν στη ζωγραφική μόνο όταν πήγα σε σχολή τέχνης», είπε στον Guardian το 2004. «Πήγα εκεί θέλοντας να κάνω καρτούν».

Το ενδιαφέρον του Μπριγκς για την εμπορική τέχνη αντιμετωπίστηκε με «τρόμο» στο κολέγιο – ένας καθηγητής του, τού έλεγε χαρακτηριστικά «Θεέ μου, μόνο αυτό θέλεις;».

Μπορεί στο Slade School of Fine Art να αντιμετωπίστηκε με σνομπισμό, το ταλέντο του, όμως, ήταν υπεραρκετό για να βρει δουλειά ως εικονογράφος για περιοδικά, διαφημίσεις και βιβλία.

">

«Ήταν τόσο κακά που ήξερα ότι μπορούσα να τα καταφέρω καλύτερα», είχε πει στον Guardian, «έτσι έγραψα μια ιστορία και την έδωσα σε έναν συντάκτη ελπίζοντας να μου δώσει κάποιες συμβουλές. Αντίθετα, είπε ότι θα τη δημοσιεύσει».