Ένα ψωμί, που δεν έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα αλλά είναι συνδεδεμένο με την ελληνική χριστουγεννιάτικη παράδοση, είναι το χριστόψωμο.

Παραδοσιακά το χριστόψωμο το έφτιαχναν από μια μαγιά από ξερό βασιλικό οι Σαρακατσαναίοι και οι Βλάχοι.

Σε όλες όμως τις περιοχές της Ελλάδας φτιάχνονταν αντίστοιχα αρτοσκευάσματα, που διαφοροποιούνταν ανάλογα με την πείρα των παρασκευαστών τους και τα υλικά που ήταν διαθέσιμα.

Για παράδειγμα, στην Κρήτη χρησιμοποιούνταν ακριβά υλικά όπως το ροδόνερο, το σουσάμι, το μέλι, η κανένα και τα γαρύφαλλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντα όλα αυτά τα ψωμιά συνοδεύονταν από κάποιες ευχές, από κάποια λόγια τα οποία λέγανε οι πιστοί, για να πάει καλά η επόμενη χρονιά.