Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πολλά λιπαρά κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με καινούρια έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη από τη Σουηδία που δημοσιεύθηκε στο «Plos Medicine», εξετάστηκε η σχέση μεταξύ βιοδείκτη λιπαρών οξέων σε δείγματα αίματος που ονομάζεται 15:0 (πενταδεκανοϊκό οξύ) και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι βιοδείκτες είναι μόρια που μπορούν να συμβάλλουν στη φυσιολογική ή μη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Μάλιστα, οι ερευνητές ανέφεραν για τους 4.150 ενήλικες συμμετέχοντες στη μελέτη (51% γυναίκες και 60 στη μέση ηλικία) πως εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρού οξέος που σχετίζονται με γαλακτοκομικά, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το κάπνισμα, ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα.

Ο Μάτι Μάρκλουντ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία στο Σίδνεϊ και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε: «Ενώ τα ευρήματα ενδέχεται να επηρεαστούν εν μέρει από άλλους παράγοντες εκτός από το γαλακτοκομικό λίπος, η μελέτη μας δεν υποδηλώνει καμία βλάβη του γαλακτοκομικού λίπους αφ’ εαυτού της».

Οι περιορισμοί της έρευνας

Επισημαίνεται πως στην προαναφερθείσα μελέτη υπήρχε συσχέτιση με το επίπεδο βιοδεικτών στο αίμα ενός ατόμου σε μια χρονική στιγμή και στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η Καρολίν Γουέστ Πασερέγιο, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ανέφερε σε σχετική δημοσίευση του «Healthline» πως ο βιοδείκτης 15:0 υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αξιόπιστος δείκτης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων από ένα άτομο, όταν μετράται από τον λιπώδη ιστό ή τον ορό του.

Ακόμα, η ίδια τόνισε όσον αφορά στην έρευνα: «Οι συγγραφείς της μελέτης δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι οι αλλαγές σε άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων με την πάροδο του χρόνου δεν έπαιξαν ρόλο, όπως είναι το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα τα συνολικά διατροφικά πρότυπα, ή ότι οι άνθρωποι στη μελέτη συνέχισαν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά στην ίδια ποσότητα με αυτήν που κατανάλωναν κατά την αρχική μέτρηση».

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι διαφορετικά για τον καθέναν

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα όπως είναι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος πίνει 2 ή 3 κουτάκια αναψυκτικών την ημέρα και ενδιαφέρεται να αυξήσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να ενθαρρυνθεί να ανταλλάξει 1 ή 2 κουτάκια αναψυκτικού με 1 ή 2 ποτήρια γάλακτος, αν αυτό ταιριάζει στον τρόπο ζωής του.

Πάντως, εάν δεν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, μην ανησυχείτε καθώς η Καρολίν Γουέστ Πασερέγιο επεσήμανε: «Τα γαλακτοκομικά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, καλίου και άλλων θρεπτικών συστατικών οπότε κάποιος που δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταναλώσει γαλακτοκομικά, μπορεί να επικεντρωθεί στην κατανάλωση διαφόρων τροφών για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς του».

Τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα εξής:

  • Κάνναβη
  • Βρώμη
  • Αμύγδαλο
  • Σόγια
  • Ρύζι
  • Καρύδα
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορείτε, επίσης, να βρείτε και άλλα τρόφιμα όπως είναι τα μη γαλακτοκομικά τυριά, το γιαούρτι και διάφορα προϊόντα με κρεμώδη υφή.