Όπως θα έχετε ήδη ακουστά, ο υπερθυρεοειδισμός προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών από αυτές που χρειαζόμαστε.

Στο γενικό πληθυσμό η συχνότητα του υπερθυρεοειδισμού κυμαίνεται περίπου στο 1,5%, με τις γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών να πάσχουν συχνότερα από ότι οι άνδρες.

Η νόσος επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του και προκαλώντας συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η ταχυκαρδία, η νευρικότητα, η αϋπνία, η κόπωση και το τρέμουλο.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, όταν αφήνεται χωρίς αγωγή, είναι σοβαρές και σε πολλά όργανα και συστήματα.

Δείτε ποιες είναι:

Το όργανο που πλήττεται σοβαρά από την υπερπαραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα είναι η καρδιά. Η ταχυκαρδία είναι συχνό σύμπτωμα στους ανθρώπους με υπερθυρεοειδισμό και προκύπτει ακόμα και σε περιόδους ηρεμίας ή ύπνου. Όταν η ταχυκαρδία εμμένει, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινώσει προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει είναι η υπέρταση, η κολπική μαρμαρυγή και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια με κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

Οι νευρολογικές επιπτώσεις της νόσου περιλαμβάνουν υπερκινησία, τρόμο των βλεφάρων, των άκρων και της γλώσσας, αλλά και υπερκόπωση, η οποία συχνά οφείλεται στις διαταραχές του ύπνου και στη μυϊκή αδυναμία (λόγω της απώλειας βάρους) που προκαλεί ο υπερθυρεοειδισμός.

Οστεοπόρωση και κίνδυνος κατάγματος επειδή οι πάρα πολλές ορμόνες μπορεί να βλάψουν την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται το ασβέστιο και τη φωσφατάση στα οστά.

Ολιγομηνόρροια, αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια στις γυναίκες και γενικά προβλήματα γονιμότητας και στα δύο φύλα.

Οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να πάσχουν από την νόσο του Graves, τη συνηθέστερη αιτία της πάθησης. Η νόσος του Graves προκαλεί οφθαλμικά προβλήματα, και χωρίς θεραπεία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσής της. Οι ασθενείς με οφθαλμοπάθεια Graves αναπτύσσουν οφθαλμικά προβλήματα, όπως εξόφθαλμο, κόκκινα ή πρησμένα μάτια, ευαισθησία στο φως και θόλωση ή διπλωπία, τα οποία εάν παραμείνουν αθεράπευτα μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια όρασης.

Μια ξαφνική αύξηση των συμπτωμάτων υπερθυρεοειδισμού είναι γνωστή ως θυρεοτοξική κρίση ή θυρεοτοξίκωση. Είναι μια σπάνια επιπλοκή του υπερθυρεοειδισμού που συνήθως πυροδοτείται όταν ο οργανισμός στρεσάρεται, εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, λόγω εγκυμοσύνης ή βλάβης στον θυρεοειδή αδένα. Οι ασθενείς ενδεχομένως να παρουσιάσουν πυρετό, γρήγορο καρδιακό παλμό ή παραλήρημα, γι’ αυτό όσοι αντιμετωπίζουν θυρεοτοξική κρίση πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η παρουσία υπερθυρεοειδισμού μπορεί να προκαλέσει, όταν δεν αντιμετωπίζεται, θυρεοτοξική περιοδική παράλυση, μια ασθένεια που προκαλεί κρίσεις μυϊκής αδυναμίας. Ο ασθενής παρουσιάζει συχνά υποκαλιαιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Η ασθένεια μπορεί να αποβεί μοιραία εάν η αδυναμία των εισπνευστικών μυών οδηγήσει σε αναπνευστική δυσλειτουργία.