ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πάντως εμείς τα μανιτάρια τα προτιμούμε «σοτέ» και όχι πυρηνικά!

Ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται τους κρύους μήνες! (βίντεο)

Ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται τους κρύους μήνες! (βίντεο)

Ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κατά τους μήνες εκείνου του έτους, που η θερμοκρασία πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Ειδικά οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν περισσότερο.


Μια μεγάλη καναδική μελέτη έδειξε, ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε μερικούς ανθρώπους.

Αυτό οφείλεται στο ότι η πτώση της θερμοκρασίας και οι μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης μπορούν να προκαλέσουν μια επικίνδυνη αντίδραση της καρδιάς.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στο κρύο ή/και την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να προκαλέσει γεγονότα που οδηγούν σε νοσηλεία, ή θάνατο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια”, δήλωσε ο δρ. Pierre Gosselin, ένας από τους ερευνητές του Universitié Laval.

“Γνωρίζουμε ότι οι γιατροί σπάνια λαμβάνουν υπόψη τις προγνώσεις καιρού όταν συνιστούν κάποια θεραπεία ή δίνουν απλές συστάσεις σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (…) Η αλλαγή του κλίματος έχει γίνει πιο εμφανής τα τελευταία χρόνια και θέλαμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι ο καιρός για την καρδιακή ανεπάρκεια”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 112.793 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια. Παρατηρήθηκε μεγαλύτερη νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, σε σύγκριση με την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, τα στοιχεί έδειξαν ότι ο θάνατος, ή η επίσκεψη σε νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ήταν κατά 0,7% πιο πιθανά ενδεχόμενα για κάθε 1 °C μείωση της θερμοκρασίας, κατά την προηγούμενη εβδομάδα του κρούσματος.

Προηγούμενη έρευνα συνέδεσε επίσης τον κρύο καιρό με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας έδειξε μια σχέση μεταξύ της πτώσης των θερμοκρασιών και της αύξησης των περιστατικών καρδιακής προσβολής.

Η επίδραση της θερμοκρασίας στην υγεία της καρδιάς θεωρείται ότι οφείλεται στο γεγονός, ότι το σώμα αντιδράει φυσικά στο κρύο. Κατά συνέπεια η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα για να μας κρατήσει ζεστούς, ενώ το σώμα αυθόρμητα “συσφίγγει” τις αρτηρίες ως αντίδραση στο κρύο. Αυτό μειώνει την θερμική αγωγιμότητα στο δέρμα (μεταφορά θερμότητας μέσω του δέρματος), η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν πρέπει να ανησυχεί πολύ για το χειμερινό καιρό.

“Στην πλειοψηφία των υγιών ανθρώπων αυτοί οι μηχανισμοί (δηλαδή οι φυσικές αντιδράσεις του οργανισμού απέναντι στον κρύο καιρί) λειτουργούν χωρίς παρενέργειες”, δήλωσε ο δρ. Moman Mohammad από το πανεπιστήμιο Lund, ένας από τους ερευνητές της σουηδικής μελέτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Αλλά σε άτομα με αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες τους μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή”, κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.