ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Πανικός» με ντοκιμαντέρ του Netflix που ισχυρίζεται ότι οι… απονευρώσεις στα δόντια προκαλούν καρκίνο (βίντεο)

«Πανικός» με ντοκιμαντέρ του Netflix που ισχυρίζεται ότι οι… απονευρώσεις στα δόντια προκαλούν καρκίνο (βίντεο)

Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ «Root Cause» που ισχυρίζεται ότι οι… απονευρώσεις στα δόντια προκαλούν καρκίνο απέσυρε με συνοπτικές διαδικασίες από την πλατφόρμα του το Netflix, εξαφανίζοντας μάλιστα όλα τα ίχνη του και από τον ιστότοπο της streaming υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, το φιλμ, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Αυστραλού κινηματογραφιστή Φρέιζερ Μπέιλι, συνδέει τις απονευρώσεις με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών και υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός τραυματισμένου ή μολυσμένου δοντιού είναι η εξαγωγή.

Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το Netflix ξεκίνησε να προβάλλει το φιλμ την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύντομα η πλατφόρμα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις του Αμερικανικού Οδοντριατρικού Συλλόγου (ADA), της Αμερικανικής Ένωσης Ενδοδοντολόγων (AAE) και την Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρικής Έρευνας (AADR).

Σε επιστολή που έστειλαν στο Netflix οι τρεις επαγγελματικές ενώσεις στις 29 Ιανουαρίου, επισήμαιναν ότι η συνεχιζόμενη φιλοξενία του ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα θα μπορούσε να βλάψει το κοινό που θα το παρακολουθήσει, διαδίδοντας εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς ιατρικές πρακτικές, όπως οι ενδοδοντικές θεραπείες.

Παρόμοιες επιστολές εστάλησαν από τους επαγγελματίες της υγείας των δοντιών και στην Apple, την Amazon και τη Vimeo, που επίσης φιλοξενούσαν το φιλμ. Μέχρι σήμερα, η ταινία παραμένει ακόμα διαθέσιμη για αγορά ή streaming σε αυτούς τους τρεις ιστότοπους.

Οι ειδικοί επικρότησαν την απόφαση του Netflix, που έχει περίπου 58 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ, να αφαιρέσει την ταινία από την πλατφόρμα του.

«Η ταινία περιέχει σημαντική παραπληροφόρηση που δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, και μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο φόβο στους θεατές», δήλωσε ο Τζέφρι Μ. Κόουλ, πρόεδρος της ADA.

Η Τζένιφερ Γκιμπς, διευθύντρια του Τμήματος Ενδοδοντίας στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χάρβαρντ, επαίνεσε τη «σοφή και υπεύθυνη απόφαση» του Netflix.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.