Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αυξημένη, αλλά με πτωτική τάση εμφανίζεται η δραστηριότητα της γρίπης αυτήν την εβδομάδα. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 26 μπήκαν σε ΜΕΘ από επιπλοκές του ιού.

Μεγαλώνει κάθε Πέμπτη ο κατάλογος των θυμάτων και κρουσμάτων της φονικής γρίπης, αν και η τάση από δω και πέρα φαίνεται να είναι πτωτική.

​Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που δίνει κάθε εβδομάδα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά από επιπλοκές της γρίπης και ακόμη 195 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

​Μέσα στην τελευταία εβδομάδα υπήρξαν 7 νέοι θάνατοι και ακόμη 26 εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ποια είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
  • Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.