Το εγκεφαλικό αποτελεί βασική αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως οι επιστήμονες εκτιμούν πως η συντριπτική πλειοψηφία των επεισοδίων μπορεί να προληφθεί.

Κι αυτό – όπως εξηγούν – προϋποθέτει ν’ αντιμετωπιστούν οι λεγόμενοι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σ΄αυτό. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου ευθύνονται για το 90% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως!

Από αυτούς, πρώτη στη λίστα βρίσκεται η υπέρταση με πιθανότητα να προκαλέσει εγκεφαλικό 48%. Ακολουθούν οι παράγοντες άσκηση και διατροφή αφού , σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα εύθύνονται για τα εγκεφαλικά μεγάλο ποσοστό αποχή από τη σωματική δραστηριότητα: 36%, κακή διατροφή: 23%, παχυσαρκία: 19%. Σημαντικό ρόλο παίζει το αλκοόλ και το καπνισμα (κάπνισμα: 12%,αλκοόλ: 6%) Δεν πρέπει να παραβλέπονται τα καρδιακά αίτια: 9%,διαβήτης: 4%, στρες: 6%, λιπίδια στο αίμα: 27%

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 27.000 ανθρώπους από 32 χώρες σε κάθε ήπειρο και στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επεισοδίων μπορεί να προληφθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου συνδυαστικά εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των πιθανοτήτων εγκεφαλικού κατά 90,7% ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.