Ο κορωνοϊός και όσα ζούμε μας έχουν αναγκάσει να κάνουμε προπόνηση στο σπίτι, κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι προστατευόμαστε από τους τραυματισμούς.

Η απουσία ωστόσο καθοδήγησης από επαγγελματίες της άσκησης φαίνεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των αρθρώσεών μας και παρακάτω θα αναλυθούν συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές.

Πόνος στο γόνατο

Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι το γόνατο είναι η άρθρωση η οποία τραυματίζεται πιο συχνά, η πραγματικότητα μας υπαγορεύει πως λόγω της μόνης κίνησης που κάνει (κάμψη-έκταση) δεν είναι συνεχώς στο προσκήνιο. Ωστόσο, λόγω της ανατομικής του ιδιαιτερότητας κάποιες φορές με λανθασμένη τεχνική, μπορεί να εμφανίσει πόνο.

Η λανθασμένη τεχνική σε ασκήσεις που έχουν άμεση σχέση με το γόνατο, χωρίς την απαιτούμενη προθέρμανση, επιφέρουν πίεση στην επιγονατίδα λόγω των διατμητικών ή συμπιεστικών δυνάμεων που προκαλούνται στην άρθρωση. Έτσι αυξάνονται τα ποσοστά τριβής στην άρθρωση και υπάρχει ερεθισμός μεταξύ επιγονατίδας και μηριαίου.

Για την αποφυγή τραυματισμού στο γόνατο, μακροπρόθεσμα δίνουμε βάση στην ενδυνάμωση και απαλλαγή από τη βράχυνση των οπίσθιων μηριαίων, τη δύναμη των γλουτών & των τετρακεφάλων και του γαστροκνημίου, τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης, τη σωστή αναπνοή και φυσικά τα 2-3 σετ προθέρμανσης πριν την είσοδο στα κύρια.

Πόνος στον ώμο

Ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης στην άρθρωση του ώμου κατά τη διάρκεια της άσκησης στο σπίτι ή ακόμα και στην ηρεμία, μπορεί να είναι ένδειξη βλάβης του στροφικού πετάλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι ένα σύμπλεγμα πιθανών προβλημάτων:

  1. Τραυματισμός του στροφικού πετάλου
  2. Λανθασμένη τροχιά της ωμοπλάτης
  3. Αστάθεια του ώμου
  4. Παθολογία δικεφάλου βραχιονίου