ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Φυτοφάρμακο εντοπίστηκε στο σπέρμα ανδρών με υπογονιμότητα – Χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται ευρέως ως φυτοφάρμακο - ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών

Φυτοφάρμακο εντοπίστηκε στο σπέρμα ανδρών με υπογονιμότητα – Χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα

Φυτοφάρμακο εντοπίστηκε σε δείγματα σπέρματος από κλινική γονιμότητας στη Γαλλία, ανακάλυψη που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στην ασφάλεια αλλά και τις επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Ecotoxicology and Environmental Safety», πάνω από το 55% των δειγμάτων περιείχαν υψηλά επίπεδα γλυφοσάτης, ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως ως φυτοφάρμακο – ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών.

Παρατηρήθηκε, μάλιστα, ότι τα επίπεδα γλυφοσάτης που βρέθηκαν στο σπέρμα ήταν κατά 4 φορές υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα της ουσίας που βρέθηκε στο αίμα των ίδιων ανδρών, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνει πως το χημικό αυτό είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για το αναπαραγωγικό σύστημα των ανθρώπων.

Τα υψηλότερα επίπεδα εντοπίστηκαν στους συμμετέχοντες που εργάζονταν στον τομέα της γεωργίας, το 96% των οποίων είχε κάποια ποσότητα γλυφοσάτης στον οργανισμό του. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι οι καπνιστές είχαν υψηλότερα επίπεδα του φυτοφαρμάκου στο σπέρμα τους σε σχέση με τους μη καπνιστές. Δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά ανάμεσα στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν βιολογικά προϊόντα συγκριτικά με όσους έτρωγαν προϊόντα συμβατικής γεωργίας.

Σημειώνουμε πως η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται από τους αγρότες και στην Ελλάδα, ωστόσο η χρήση της εδώ και χρόνια είναι αμφιλεγόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς στο παρελθόν έχουν γίνει μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ουσία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων καρκίνων, καθώς και προβλημάτων σε νεφρά και συκώτι.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από σχετική έρευνα που έκανε η αμερικανική κυβέρνηση το 2023, διαπιστώθηκε ότι οι αγρότες με υψηλά επίπεδα γλυφοσάτης στο αίμα τους εμφάνισαν γονιδιοτοξικότητα, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για πιθανή καρκινική δράση.

Η τελευταία μελέτη ανακάλυψε επίσης πως η γλυφοσάτη προκάλεσε αλλαγές στο γενετικό υλικό των συμμετεχόντων, προσθέτοντας ότι υπήρχε μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων γλυφοσάτης στο σπέρμα και του οξειδωτικού στρες στο σπερματικό πλάσμα.

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται κυρίως από τη συσσώρευση των ελεύθερων ριζών οι οποίες συσσωρεύονται καθώς γερνάμε, όταν δεν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή όταν εμφανίζουμε προβλήματα υγείας. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να φανερώνει την «πραγματική» βιολογική μας ηλικία και την πιθανότητα να εμφανίσουμε χρόνια νοσήματα στο μέλλον. Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες είναι και ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητα των ανδρών.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες φανερώνουν ότι η γλυφοσάτη θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία.

Η παραπάνω μελέτη έρχεται σε μια περίοδο όπου τα επίπεδα γονιμότητας πέφτουν δραματικά στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με τους επιστήμονες να υποπτεύονται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι τοξικές ουσίες (όπως η γλυφοσάτη) στην οποία η ανθρωπότητα εκτίθεται σε καθημερινή βάση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα ήταν σοφό οι υπεύθυνοι να εφαρμόσουν κάποια προληπτικά μέτρα, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία, τουλάχιστον μέχρι να διερευνηθεί περισσότερο το ζήτημα», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.