«Πριν βάλετε τα τρόφιμα του παντοπωλείου στο ψυγείο σας, αφιερώστε μερικά λεπτά για να τα απολυμάνετε». Αυτή είναι η συμβουλή του δρ Warner Greene, ενός κορυφαίου Αμερικανού βιολόγου και ερευνητή από τα Ινστιτούτα Gladstone στο Σαν Φρανσίσκο.

«Οι κορωνοϊοί είναι από τη φύση τους κολλώδεις ιοί» ανέφερε ο Greene.

Η έρευνα συνεχίζεται για το στέλεχος του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Μια μελέτη του 2010, της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, διερεύνησε τις επιδράσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας στον κορωνοϊό SARS-CoV-1, έναν ξάδελφο του SARS-CoV-2 που προκαλεί την τρέχουσα πανδημία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός ευημερούσε σε χαμηλή υγρασία και σε θερμοκρασίες κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου – το περιβάλλον που υπάρχει μέσα σε ένα τυπικό ψυγείο.

Ο Greene, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τη μελέτη του 2010, αλλά δεν ανήκε σε εκείνη την ερευνητική ομάδα, λέει ότι αυτή η συγκεκριμένη έρευνα είναι ο λόγος για τον οποίο συστήνει σε όλους να απολυμαίνουν τα είδη παντοπωλείου προτού τα βάλουν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.

«Ποτέ δεν θα βάζετε κάτι στο ψυγείο σας αν πρώτα δεν το απολυμάνετε» υπογράμμισε.

Ο Greene λέει ότι υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούν να διαλύσουν τη μεμβράνη του κορωνοϊού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ ή σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ένα απολυμαντικό κουζίνας -γιατί δεν μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ- ο Greene προτείνει να δημιουργήσετε το δικό σας με αραιωμένη οικιακή χλωρίνη. Συνιστά έναν συνδυασμό 1/3 φλιτζανιού λευκαντικού με ένα γαλόνι νερού. Διαφορετικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο σαπούνι σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, μουσκεύετε μια πετσέτα στο διάλυμα καθαρισμού και σκουπίζετε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρησιμοποιείτε την υγρή πετσέτα για να σκουπίσετε επιμελώς τις επιφάνειες κάθε δοχείου τροφίμων – τσάντες, κουτιά, μπουκάλια, κουτάκια.