ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Από πάνω πόλεμος, θα καταστραφούμε. Από κάτω, όλα καλά» έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. «Από πάνω και κάτω πόλεμος», τι θα γίνει;
prodeals

Τι έδειξε μελέτη για τη ζάχαρη και τη στέβια – Είναι το καλύτερο υποκατάστατο;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών γλυκαντικών ουσιών

Τι έδειξε μελέτη για τη ζάχαρη και τη στέβια –  Είναι το καλύτερο υποκατάστατο;

Λόγω των επιπτώσεων που έχει η ζάχαρη στην υγεία  μας έχει ξεκινήσει η αναζήτηση πιο υγιεινών υποκατάστατων, όπως η στέβια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών γλυκαντικών ουσιών.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και άλλα ινστιτούτα στην Κίνα διεξήγαγαν πρόσφατα μια νέα μελέτη σε ποντίκια, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν τρέφονται με διαφορετικούς τύπους γλυκαντικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Neuroscience Research, υποδηλώνουν ότι η απόκριση των νευρώνων στη σακχαρόζη και τη στέβια είναι παρόμοια, υποδηλώνοντας ότι η στέβια θα μπορούσε να είναι ένα εξίσου ευχάριστο αλλά πιο υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης.

«Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως και η χρήση γλυκαντικών ως υποκατάστατο της σακχαρόζης είναι μια τρέχουσα τάση στη βιομηχανία τροφίμων », δήλωσε ένας από τους ερευνητές. «Αν και όλα έχουν γλυκύτητα, πολλά υποκατάστατα ζάχαρης έχουν αξιοσημείωτες διαφορές σε σύγκριση με τη σακχαρόζη. Επομένως, η αρχική μας ιδέα ήταν να διερευνήσουμε αν υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα που θα μπορούσε να αντανακλά τις διαφορές μεταξύ αυτών των υποκατάστατων ζάχαρης σε πραγματικό χρόνο».

Πολλοί διαιτολόγοι συνιστούν τη στέβια ως υποκατάστατο ζάχαρης, καθώς είναι πολύ γλυκιά αλλά έχει λιγότερες θερμίδες και ελάχιστες επιπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο βασικός στόχος της νέας μελέτης ήταν να διερευνήσει πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος των ποντικών αφού είχαν καταναλώσει στέβια, ζάχαρη ή ένα από τα τρία άλλα γλυκαντικά (δηλαδή ξυλιτόλη, γλυκυρριζίνη και μογροσίδες).

Τι έδειξε η μελέτη για τη ζάχαρη και τη στέβια

Σε προηγούμενη έρευνά τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα των νευρώνων στον παρακοιλιακό πυρήνα του θαλάμου (PVT) στον εγκέφαλο μπορεί να παρακολουθεί την εμφάνιση του ερεθίσματος. Στη νέα τους προσπάθεια, κατέγραψαν την ένταση δραστηριότητας στο PVT των ποντικών ενώ κατανάλωναν διάφορα γλυκαντικά και σακχαρόζη.

Για έξι εβδομάδες, τα ποντίκια τρέφονταν με διαφορετικά γλυκαντικά. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικών σε πραγματικό χρόνο και αποκάλυψαν ότι σε σύγκριση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης, η στέβια προκάλεσε δραστηριότητα στο PVT που μοιάζει περισσότερο με αυτή που προκαλείται από την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό υποδηλώνει ότι η στέβια είναι η πιο «συμβατή με τον εγκέφαλο» από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης, αντικατοπτρίζοντας περισσότερο την αντιληπτή γεύση της ζάχαρης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μέλλον, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους παραγωγούς τροφίμων και ποτών να ενσωματώσουν στέβια στα προϊόντα τους για να μειώσουν τον αριθμό των θερμίδων τους. Επιπλέον, θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλους νευροεπιστήμονες να εξετάσουν περαιτέρω το νευρικό υπόβαθρο της κατανάλωσης στέβιας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.