Η παράδοση θέλει να σπάμε ένα ρόδι κάθε πρωτοχρονιά για να εξασφαλίσουμε πλούτο, ευεξία και ευημερία όλο το χρόνο. Ωστόσο, το ρόδι αποτελεί μια υπερτροφή, που με την κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει στην παράταση της διάρκεια της ζωής μας.

Πρόκειται για φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Οι πολυφαινόλες που περιέχει και συγκεκριμένα οι τανίνες, οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ είναι στοιχεία που ωφελούν το μυαλό και το σώμα.

Μεταξύ άλλων, το ρόδι καταπολεμά την παχυσαρκία, αφού δίνει την αίσθηση πληρότητας και λειτουργεί ως κατασταλτικό της όρεξης. Επίσης, προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι «σβήνει» πολλές από τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιπαρής διατροφής στον οργανισμό, ενώ προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, με την ισχυρότερη δράση να ασκείται από το ελλαγικό οξύ, ουσία που αναστέλλει την αρωματάση. Το ρόδι συμβάλλει και κατά του καρκίνου του προστάτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, οι πολυφαινόλες των ροδιών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους, ενώ τα αντιφλεγμονώδη συστατικά τους βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής που συσχετίζεται με την αρθρίτιδα, μειώνοντας παράλληλα τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Ο χυμός ροδιού μπορεί, ακόμα, να προλάβει τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς όπως εκτιμούν οι ιατροί τα αντιοξειδωτικά διευκολύνουν τη ροή του αίματος στο πέος.