ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Δείτε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει η γρήγορη κατανάλωση φαγητού

Πώς να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια

Δείτε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει η γρήγορη κατανάλωση φαγητού

Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους που τρώνε πολύ γρήγορα το φαγητό τους, τότε θα πρέπει να μάθετε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι από αυτή την «αθώα» συνήθειά σας.

Το φαγητό, μία από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου, δεν είναι μόνο θέμα απόλαυσης, αλλά και υγείας. Ακόμα και η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που κρύβει η γρήγορη κατανάλωση του γεύματος;

Κακή πέψη

Το αργό μάσημα της τροφής είναι ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας της πέψης. Όταν τρώτε γρήγορα, έχετε την τάση να παίρνετε μεγαλύτερες μπουκιές και να μασάτε λιγότερο, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό εισέρχεται στο στομάχι σας σε μεγαλύτερα κομμάτια.

Αυτό μπορεί να καταπονήσει το πεπτικό σας σύστημα και να δυσκολέψει το σώμα σας να διασπάσει σωστά την τροφή.

Δυσπεψία και καούρα

Το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί επίσης να συμβάλει στη δυσπεψία και την καούρα. Το γρήγορο φαγητό μπορεί να προκαλέσει κατάποση αέρα, οδηγώντας σε φούσκωμα, αέρια και δυσφορία.

Επιπλέον, το στομάχι σας μπορεί να παράγει υπερβολικό οξύ ως απόκριση στους μεγαλύτερους όγκους τροφής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καούρα.

Δεν απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά

Όταν τρώτε γρήγορα, το σώμα σας μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο για να διασπάσει και να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και τα άλλα θρεπτικά στοιχεία που παίρνουμε από το φαγητό.

Μεταβολικό σύνδρομο

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η γρήγορη κατανάλωση φαγητού μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπερβολικό κοιλιακό λίπος και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

Ανεπιθύμητη αύξηση βάρους

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το γρήγορο φαγητό είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Μια μελέτη του 2018, διαπίστωσε ότι η γρήγορη ταχύτητα φαγητού συσχετίστηκε με την παχυσαρκία σε παιδιά ηλικίας 7 έως 17 ετών.

Πώς να σταματήσετε την κακή συνήθεια να τρώτε γρήγορα το φαγητό

Προγραμματίστε το γεύμα σας όταν θα έχετε αρκετό χρόνο

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε αρκετό χρόνο για κάθε γεύμα. Ζούμε σε έναν κόσμο με γρήγορο ρυθμό, με εστιατόρια γρήγορου φαγητού σε κάθε γωνιά. Το να τρώτε με πιο αργό ρυθμό σας επιτρέπει να απολαύσετε το γεύμα σας και να αισθάνεστε ικανοποιημένοι πριν φάτε πολύ.

Αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά για κάθε γεύμα, κυρίως για το μεσημεριανό σας, έτσι ώστε να δώσετε χρόνο στο στομάχι σας να στείλει το «μήνυμα» στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε. Αν χρριαστεί χρησιμοποιείστε ακόμη και ρολόι για να χρονομετρήσετε το γεύμα σας.

Επιβραδύνετε το μάσημα σας

Στη συνέχεια, ενώ τρώτε το γεύμα σας, φροντίστε να δώσετε αρκετό χρόνο για να μασήσετε κάθε μπουκιά πριν την καταπιείτε. Κόψτε το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια και μασήστε την κάθε μπουκιά 15 με 30 φορές.

Μπορείτε επίσης να κατεβάζετε το χέρι ή το πιρούνι σας ανάμεσα σε κάθε μπουκιά και με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπείτε στον πειρασμό να πάρετε την επόμενη μπουκιά πριν ακόμα τελειώσετε με την προηγούμενη.

Πιείτε νερό

Είναι επίσης καλό να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο ενώ τρώτε. Πίνετε μερικές γουλιές νερό, οι οποίες θα βοηθήσουν να κάνετε μερικές παύσεις ανάμεσα στις μπουκιές, αλλά και θα μαλακώσουν μερικές σκληρές τροφές, κάνοντας πιο εύκολο το μάσημα.

Μην τρώτε μπροστά στη τηλεόραση ή με το κινητό

Είναι συχνά δελεαστικό να ανοίγετε την τηλεόραση ή ακόμα και να παίζετε με το τηλέφωνό σας ενώ τρώτε το γεύμα σας. Αλλά αυτό μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος που δεν καταλαβαίνετε πόσο γρήγορα τρώτε το φαγητό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κλείνετε την τηλεόραση, συγκεντρώνεστε στο πιάτο σας και χωρίζετε το γεύμα σας με συνείδηση σε μικρότερες μερίδες. Ακόμα και το περιβάλλον γύρω μας, μπορεί να μας επηρεάσει στο πως τρώμε το φαγητό μας και πως αυτό θα επηρεάσει την υγεία μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.