ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δείτε πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας η δίαιτα DASH – Τι περιλαμβάνει

Δεν προβλέπει την κατανάλωση νατρίου, κόκκινου κρέατος, γλυκών, αναψυκτικών και γενικά ζάχαρης

Δείτε πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας η δίαιτα DASH – Τι περιλαμβάνει

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), αποτελεί μια υγιεινή διατροφή, που εκτός από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, συμβαδίζει με τις διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.

Περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Δεν προβλέπει την κατανάλωση νατρίου, κόκκινου κρέατος, γλυκών, αναψυκτικών και γενικά ζάχαρης.

Αν και η δίαιτα προορίζεται κυρίως για όσους θέλουν να καταπολεμήσουν την υπέρταση, νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ανθρώπους κάτω των 75 ετών.

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης Claudia Campos, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Wake Forest, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, λίγες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση της δίαιτας DASH με την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Αυτή η έρευνα έδειξε ότι η υιοθέτηση της δίαιτας DASH μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας σχεδόν στο μισό, κάτι που είναι καλύτερο από οποιοδήποτε φάρμακο» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για την καρδιολογική υγεία 4.500 Αμερικανών, 45 έως 84 ετών, διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έδωσαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες και παρακολουθήθηκαν επί 13 χρόνια.

Όσοι ήταν κάτω των 75 ετών και ακολουθούσαν πιο στενά τη διατροφή DASH είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με αυτούς που συμμορφώνονταν λιγότερο με το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.