ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Οι άνθρωποι που κάνουν τατουάζ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα»

Πώς μπορεί να εξηγείται η συσχέτιση

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Οι άνθρωποι που κάνουν τατουάζ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα»

Επιστήμονες από τη Σουηδία προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που κάνουν τατουάζ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα, έναν τύπο καρκίνο του αίματος.

Μάλιστα αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, καθώς η σχετική μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος υπάρχει και όταν είναι μικροσκοπικά.

Το λέμφωμα είναι μία αιματολογική κακοήθεια που προσβάλλει το λεμφικό σύστημα (τους λεμφαδένες). Υπάρχουν διάφορα είδη, άλλα από τα οποία είναι πιο επιθετικά και άλλα χαμηλής κακοήθειας (βραδέως εξελισσόμενα).

Τα τατουάζ (ή δερματοστιξία) είναι πολύ συνηθισμένα, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 20% των ενηλίκων στην Ευρώπη και από το 30% στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα. Ο ένας στους τέσσερις από αυτούς έχουν δύο ή περισσότερα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η διαδικασία της δερματοστιξίας προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού, η οποία έχει ως συνέπεια απομάκρυνση των χρωστικών από το σημείο της έγχυσης. Η εναπόθεσή τους στους λεμφαδένες έχει επιβεβαιωθεί σε αρκετές μελέτες. Ωστόσο οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της δεν έχουν διερευνηθεί αρκετά.

Για να βρουν κάποιες απαντήσεις, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Lund αναζήτησαν στο Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Καρκίνου συμπατριώτες τους ηλικίας 20-60 ετών που διαγνώσθηκαν με λέμφωμα μεταξύ 2007 και 2017. Ύστερα επέλεξαν τυχαία πολλαπλάσιο αριθμό υγιών συνομηλίκων τους.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές έστειλαν αναλυτικό ερωτηματολόγιο του τρόπου ζωής σε σχεδόν 12.000 ασθενείς και υγιείς και έλαβαν απαντήσεις από τους 5.591 από αυτούς. Οι 1.398 έπασχαν από λέμφωμα και οι υπόλοιποι 4.193 ήσαν υγιείς.

Από τους ασθενείς με λέμφωμα το 21% (ή 289 άτομα) είχαν δερματοστιξία. Από τους υγιείς συνομηλίκους τους το 18% (ή 735 άτομα) είχαν τατουάζ.

Ασθενείς και υγιείς είχαν κάνει το πρώτο τους τατουάζ στην ίδια περίπου ηλικία (23 και 22 ετών, αντιστοίχως). Οι περισσότεροι απ’ όσους είχαν δερματοστιξία την είχαν κάνει για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο υπήρχαν και μερικοί που την είχαν κάνει για ιατρικούς.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine του ομίλου Lancet. Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα τατουάζ συσχετίσθηκαν με 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί λέμφωμα. Ωστόσο η έκτασή τους δεν φάνηκε να παίζει ρόλο. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η συσχέτιση πιθανώς οφείλεται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού και όχι στις χρωστικές, εκτιμούν οι ερευνητές.

Επιπλέον, περισσότεροι ασθενείς είχαν κάνει θεραπεία με λέιζερ για να αφαιρέσουν ένα τατουάζ, αν και ο αριθμός τους ήταν μικρός.

Η δερματοστιξία φάνηκε να αυξάνει περισσότερο (κατά 30%) τον κίνδυνο για διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα. Αύξανε επίσης σημαντικά τον κίνδυνο για οζώδες λέμφωμα. Το πρώτο είναι ένα επιθετικό λέμφωμα, ενώ το οζώδες λέμφωμα είναι συνήθως πολύ βραδέως αναπτυσσόμενο.

Χρειάζεται επαλήθευση

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μία σπάνια νόσος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και  αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Lund. Επιπλέον, «τα ευρήματά μας πρέπει να επαληθευτούν και να διερευνηθούν σε περαιτέρω μελέτες», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο όσοι θέλουν να εκφραστούν μέσω της δερματοστιξίας πρέπει να γνωρίζουν ότι «μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους», τόνισε. Και συνέστησε να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους εάν εκδηλώσουν συμπτώματα «που πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζονται με το τατουάζ τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.