ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έρευνα: 2 στα 10 αντικείμενα ευρείας κατανάλωσης είναι επικίνδυνα – Περιέχουν επικίνδυνα χημικά συστατικά

Πρόκειται για αντικείμενα και μείγματα τα οποία αγοράζουν και χρησιμοποιούν σχεδόν οι πάντες στην καθημερινότητά τους

Έρευνα: 2 στα 10 αντικείμενα ευρείας κατανάλωσης είναι επικίνδυνα – Περιέχουν επικίνδυνα χημικά συστατικά

Μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), διαπίστωσε πως 2 στα 10 αντικείμενα ευρείας κατανάλωσης είναι επικίνδυνα, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία και ενώσεις υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια.

Πρόκειται για αντικείμενα και μείγματα τα οποία αγοράζουν και χρησιμοποιούν σχεδόν οι πάντες στην καθημερινότητά τους, όπως είναι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, τα παιχνίδια, τα ακουστικά και οι φορτιστές, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα αθλητικά είδη, τα κοσμήματα και πολλά ακόμα.

Η έκταση του προβλήματος αναδεικνύεται από το γεγονός ότι στο ένα από κάθε πέντε αντικείμενα (20%) τα οποία ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε πως η περιεκτικότητα των δυνάμει επικίνδυνων χημικών συστατικών ήταν υψηλότερη των επιτρεπόμενων ορίων.

Είναι κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από τα ράφια των καταστημάτων και να μην επιστρέψουν εκεί μέχρι οι εταιρείες που τα παράγουν, είτε εντός είτε εκτός Ε.Ε. συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των επιστημόνων και των αρμόδιων Αρχών.

Η έρευνα συμπεριέλαβε και την Ελλάδα, με τον έλεγχο και την αξιολόγηση να περιλαμβάνουν 99 συνολικά προϊόντα – 88 αντικείμενα και 11 μείγματα. Συνολικά στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ελέγχθηκαν 2.407 προϊόντα.

Ο κατάλογος με τα πιο επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα

Η κατηγορία που εμφανίζει τον μεγαλύτερο βαθμό υπέρβασης και κατά συνέπεια επικινδυνότητας είναι τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη.

Εκεί από τα 329 προϊόντα που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι στα 170 η περιεκτικότητα ήταν παραπάνω από το επιτρεπόμενο. Ακολουθούν τα παιχνίδια με 23%, τα αθλητικά είδη με 18% και τα είδη μόδας με 15%.

Όσον αφορά στα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων η μεγαλύτερη επικινδυνότητα διαπιστώθηκε στα μέταλλα με το ποσοστό υπέρβασης των ορίων να ανέρχεται σε 24%.

Ακολουθούν το μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό με 20% και το σκληρό πλαστικό με 11%, ενώ πολύ χαμηλότερη είναι η «παραβατικότητα» σε άλλα υλικά, στα υφάσματα 3%, στο δέρμα 2% και μηδενική στα αφρώδη υλικά, το ξύλο και το χαρτί.

Τα πιο επικίνδυνα χημικά στοιχεία και ενώσεις που περιλαμβάνονται κυρίως στα ηλεκτρονικά, είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο και οι φθαλικές ενώσεις.

Σύμφωνα με έρευνες μόνο ο μόλυβδος ευθύνεται για περίπου 5 εκατ. θανάτους ετησίως παγκοσμίως και για την πρόκληση στη νόσηση και τη μνήμη σε εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κάδμιο είναι υπεύθυνο για καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις, κυρίως δε για την εμφάνιση κακοήθων όγκων στο πάγκρεας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.