Η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάστασή τους και την πορεία της νοσηλείας τους, όπως έδειξαν δύο κλινικές δοκιμές, μία κινεζική και μία γαλλική.

Η χλωροκίνη και η συγγενική υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, είναι ανάμεσα στα φάρμακα που δοκιμάζονται τελευταία κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορες χώρες.

Η πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κινεζική δοκιμή, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσινγκ Σίε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Νοσοκομείου Ρουιτζίν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αφορούσε 150 ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19, από τους οποίους οι μισοί πήραν υδροξυχλωροκίνη και οι άλλοι μισοί όχι.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που πήραν υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν σημαντικά ταχύτερη βελτίωση (μόνο 4%) όσον αφορά την αναπνευστική δυσχέρεια, σε σχέση με όσους δεν πήραν αυτό το φάρμακο. Επίσης, οι πρώτοι είχαν περισσότερες παρενέργειες, κυρίως διάρροια.

Η γαλλική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματιέ Μαεβά του Νοσοκομείου Ανρί-Μοντόρ και του Πανεπιστημίου Paris-Est Creteil του Παρισιού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αφορούσε 180 ασθενείς, 18 έως 80 ετών, με πνευμονία Covid-19 και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, οι οποίοι αρχικά χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο αλλά όχι διασωλήνωση σε ΜΕΘ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασής τους, εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «η υδροξυχλωροκίνη έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19 λόγω των θετικών αποτελεσμάτων σε μικρές μελέτες. Όμως, τα αποτελέσματα της δικής μας μελέτης δεν υποστηρίζουν τη χρήση της σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο και απαιτούν οξυγόνο».