ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Τι πρέπει να τρώτε για να μην πάθετε γλαύκωμα στα μάτια

Τι πρέπει να τρώτε για να μην πάθετε γλαύκωμα στα μάτια

Αν τρώτε αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος -μια σοβαρή ασθένεια των ματιών- κατά 20% ή και περισσότερο για πολλά χρόνια, σύμφωνα με έρευνα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών που αναπτύσσεται συνήθως όταν υγρό συσσωρεύεται στο μπροστινό μέρος του ματιού και προκαλεί πίεση, καταστρέφοντας το οπτικό νεύρο. Είναι μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Jae Kang, ανέφερε στην σχετική δημοσίευση που έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, ότι εκείνοι που καταναλώνουν καθημερινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά στην διατροφή τους, έχουν 20-30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ αυτής της διατροφής και του μειωμένου κινδύνου για γλαύκωμα και όχι μια αποδεδειγμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Για τις ανάγκες της μελέτης η δρ Kang και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 105.000 ατόμων, που συμμετείχαν σε δύο επιμέρους μεγάλες έρευνες από το 1984 έως το 2014. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40 χρόνων και πάνω, κανείς δεν είχε γλαύκωμα όταν ξεκίνησαν οι έρευνες και όλοι έκαναν εξετάσεις ματιών κάθε δύο χρόνια. Στα 25 χρόνια της μελέτης, περίπου 1.500 άτομα ανέπτυξαν τελικά γλαύκωμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες όλων των συμμετεχόντων, για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες, από εκείνους που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες πράσινων φυλλωδών λαχανικών καθημερινά (1,5 μερίδες/ημέρα), έως εκείνους που έτρωγαν πολύ λίγα ή καθόλου τέτοια λαχανικά (1 μερίδα ανά 3 ημέρες).

Γιατί τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προστατεύουν από το γλαύκωμα;

Σύμφωνα με την δρ Kang, στο γλαύκωμα συμβαίνει μια μείωση της ροής του αίματος στο οπτικό νεύρο. Και ένας σημαντικός παράγοντας που ρυθμίζει τη ροή του αίματος στο μάτι είναι μια ουσία που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία είναι “πρόδρομοι” του νιτρικού οξειδίου.

Όταν καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες από τέτοιου είδους λαχανικά, έχετε υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα σας και, άρα, αυξημένη προστασία από την πιθανότητα ανάπτυξης γλαυκώματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: iatropedia

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.