ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς το «λίπος στο συκώτι» απειλεί τον εγκέφαλο

Πώς σχετίζεται η πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη διατροφή με την υγεία του εγκεφάλου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς το «λίπος στο συκώτι» απειλεί τον εγκέφαλο

Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ λόγω της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας, δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η κίρρωση, στο μέλλον.  Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η λιπώδης διήθηση του ήπατος μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρή δυσλειτουργία του εγκεφάλου.

Ένοχη είναι ως φαίνεται η κατανάλωση πολλής ζάχαρης και λιπαρών. Όπως έδειξε η έρευνα, η συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα προκαλεί μείωση στην οξυγόνωση του εγκεφάλου. Προκαλεί επίσης φλεγμονή στον εγκεφαλικό ιστό, που σχετίζεται με σοβαρές νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η άνοια.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι πάσχει το 25% του πληθυσμού και ποσοστό έως 80% των παχύσαρκων ασθενών. Οι περισσότεροι πάσχοντες όμως δεν το γνωρίζουν, διότι η διήθηση δεν προκαλεί συμπτώματα.

Η νέα έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια από επιστήμονες του King’s College στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου της Λωζάνης. Οι ερευνητές χώρισαν τα τρωκτικά σε δύο ομάδες, χορηγώντας τους διαφορετικά διαιτολόγια.

Το ένα παρείχε στα μισά από αυτά λίπη, που δεν υπερέβαιναν το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους. Το άλλο παρείχε στα υπόλοιπα τρωκτικά λίπη που αντιστοιχούσαν στο 55% των ημερήσιων θερμίδων τους. Τα ζώα αυτά κατανάλωναν επίσης νερό με ζάχαρη (φρουκτόζη/γλυκόζη). Η σύσταση αυτού του διαιτολογίου είναι παρόμοια με την κλασική, ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή, που βασίζεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στα ροφήματα με ζάχαρη.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Hepatology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, μετά από 16 εβδομάδες εξέτασαν τα ποντίκια τους διαπιστώνοντας πως όσα έτρωγαν τα περισσότερα λίπη:

  • Είχαν γίνει παχύσαρκα
  • Παρουσίαζαν λιπώδη διήθηση του ήπατος
  • Είχαν αντοχή στην ινσουλίνη
  • Είχαν ενδείξεις δυσλειτουργίας του εγκεφάλου τους

Η δυσλειτουργία αυτή αποδόθηκε σε μειωμένη οξυγόνωση και σε φλεγμονή του εγκεφάλου, που προκαλούσε επίσης στα ποντίκια:

  • Νευρικότητα
  • Ενδείξεις κατάθλιψης

Αντιθέτως, τα ποντίκια που τρέφονταν υγιεινά δεν είχαν αναπτύξει λιπώδη διήθηση του ήπατος ούτε αντοχή στην ινσουλίνη. Επιπλέον, συμπεριφέρονταν φυσιολογικά και ο εγκέφαλός τους ήταν εντελώς υγιής.

Συνεχίζεται ασυμπτωματικά για χρόνια

Είναι πολύ ανησυχητική η επίδραση που έχει στον εγκέφαλο η συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα. Πόσο μάλλον που η λιπώδης διήθηση αναπτύσσεται σταδιακά και συνεχίζεται ασυμπτωματικά για χρόνια, δίχως οι πάσχοντες να γνωρίζουν γι’ αυτήν.

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης των λιπαρών και της ζάχαρης από τη διατροφή μας. Είναι σημαντικό όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία, αλλά και για να προστατευθούν το ήπαρ και ο εγκέφαλος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης και άνοιας αργότερα στη ζωή, όταν ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευάλωτος λόγω ηλικίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.