Πρέσβης ΗΠΑ από το βήμα του ΓΕΑ: «Οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία» – Ούτε λέξη για τουρκική εισβολή σε Κύπρο και Συρία

Πρέσβης ΗΠΑ από το βήμα του ΓΕΑ: «Οι Ρώσοι εισέβαλαν  στην Ουκρανία» – Ούτε λέξη για τουρκική εισβολή σε Κύπρο και Συρία

Σε θέματα της στρατηγικής και διπλωματικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αλλά και σε θέματα που αφορούν την ανατολική Ευρώπη αποκαλώντας «εισβολή» την επέμβαση της Ρωσίας στην Α. Ουκρανία αναφέρθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο 6ο συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την ΠΑ.

Ο Aμερικανός πρεσβευτής στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία λέγοντας ότι η ρωσική «εισβολή» στη χώρα, μετέτρεψε τον θώκο του πρεσβευτή που κατείχε σε «ζώνη πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πιάτ είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 μέχρι το 2016 όπου και η περίφημη συνομιλία του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ η οποία είχε πει απευθυνόμενη στον Πάιατ «Ποιος γ@@@ει την ΕΕ».

Το θέμα είναι ότι ο Πάιατ μιλώντας από τα βήμα του ΓΕΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην αποκαλούμενη από αυτόν «εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε σε ένα γεγονός το οποίο δεν απασχολεί κανέναν ή σχεδόν κανένα στην Ελλάδα.

Αυτό που θα είχε σημασία είναι εάν θα μιλούσε για τουρκική εισβολή στην Κύπρο ή τουρκική εισβολή στην Συρία, αλλά φυσικά δεν το έπραξε..

Το ότι μίλησε για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή την Κριμαία, έχει την ίδια σημασία εάν θα ανέφερε ότι τους υφάλους στα νησιά Σπάρτλι που «έχτισε» η Κίνα στη νότια κινεζική Θάλασσα και τα βάφτισε «κινεζικά νησιά», είναι καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Σωστόν, αλλά αδιάφορο.

Στη Κύπρο και στη Συρία, τα τουρκικά άρματα αλλάζουν δια των όπλων τις διεθνείς συνθήκες, αλλά μάλλον ο Τ.Πάιατ δεν έχει ακούσει για το θέμα…

Γιατί να μας απασχολεί η Ουκρανία και η a la cart γεωπολιτική ευαισθησία του Πάιατ;

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Πάιατ αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν το ελληνικό σύστημα ασφάλειας όπως το τρίγωνο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ή Ελλάδας-Κύπρου-Άιγύπτου ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη άσκηση «Ηνίοχος» που πραγματοποιήθηκε στην 117ΠΜ με κολακευτικά λόγια.

«Η αμερικανική στρατηγική για την στρατιωτική και διπλωματική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι απλή: όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα και πιο υγιής η οικονομία της τόσο περισσότερο η Ελλάδα μπορεί να δράσει ως δύναμη σταθερότητας για το καλό της περιοχής» είπε πιο συγκεκριμένα ο Πάιατ για να συνεχίσει:

«Είτε μιλάμε για την ανατολική Μεσόγειο είτε για την επιδίωξη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη μάχη για να νικήσουμε την ISIS ή τα δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα ο συνολικός στόχος είναι να χτίσουμε μια Ευρώπη ελεύθερη και με ειρήνη. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι μας στην περιοχή και σε αυτούς έχουμε εστιάσει στην δραστηριότητά μας», είπε ακόμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.