8η τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών με όχημα κατά πλήθους μέσα σε ένα χρόνο στην Ευρώπη

8η τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών με όχημα κατά πλήθους μέσα σε ένα χρόνο στην Ευρώπη

Όλα άρχισαν στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας…

Το χτύπημα της Βαρκελώνης ήταν το 8ο με τροχοφόρο κατά πλήθους μέσα σε έναν χρόνο στην Ευρώπη. Μετά το μακελειό με τους 85 νεκρούς στη παραθαλάσσια λεωφόρο της Νίκαιας ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας (14 Ιουλίου 2016) με δράστη έναν Τυνήσιο οδηγό φορτηγού, ακολούθησαν 7 επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Σε μια περίπτωση (στις 19 Ιουλίου φέτος στο Λονδίνο) ο δράστης δεν ήταν ισλαμιστής, αλλά ο 47χρονος Βρετανός ακροδεξιός Ντάρεν Οσμπορν, που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε μουσουλμάνους που έβγαιναν από τζαμί του Λονδίνου (1 νεκρός και 9 τραυματίες).

Οι υπόλοιπες επιθέσεις, όλες με αυτουργούς τρομοκράτες συμπαθούντες το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκαν κατά αντίστροφη χρονική σειρά, όπως τις καταγράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:

– Στις 9 Αυγούστου στο Παρίσι. Ενας Αλγερινός τραυμάτισε με μια μαύρη BMW 6 στρατιώτες που περιπολούσαν σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

– Στις 3 Ιουνίου στο Μπόροου του Λονδίνου, με τρεις δράστες που επέβαιναν σε φορτηγάκι. Σκότωσαν 8 ανθρώπους και τραυμάτισαν 40, ενώ αργότερα γρονθοκόπησαν περαστικούς.

-Στις 7 Απριλίου σε εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης, με τέσσερις νεκρούς και 15 τραυματίες.

– Στις 22 Μαρτίου έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Ο δράστης Χαλίντ Μασούντ (βρετανικής υπηκοότητας) εγκατέλειψε το ΙΧ του και επιτέθηκε με μαχαίρι στους περαστικούς, σκοτώνοντας 4. Τον εξουδετέρωσαν με και τον σκότωσαν αστυνομικοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με δράστη τον Τυνήσιο Ανίς Αμρί, που είχε εκτίσει 4ετή ποινή στις ιταλικές φυλακές. Με το βαν του σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε 48. Την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Βερολίνο και τη Νίκαια ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.