Κούρδοι της Συρίας εκτόξευσαν όλμους κατά Τούρκων στρατιωτών

Κούρδοι της Συρίας εκτόξευσαν όλμους κατά Τούρκων στρατιωτών

Σε σποραδικά πυρά Κούρδων της Συρίας απάντησαν σήμερα Τούρκοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε όλμοι εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση ενός τουρκικού παρατηρητηρίου το οποίο έχει εγκατασταθεί στην επαρχία Ιντλίμπ στο πλαίσιο μιας «ζώνης αποκλιμάκωσης» που δημιουργήθηκε με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Κανένας όλμος δεν έφθασε τις τουρκικές θέσεις, ανέφερε το Ανατολή, που επέρριψε την ευθύνη για τα πυρά στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), μια οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, η στρατιωτική πτέρυγα της οποίας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντιδρώντας, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά προς την κατεύθυνση των κουρδικών θέσεων στην Αφρίν, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Ανατολή. Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά μέσα αναφέρονται σε πυρά εναντίον παρατηρητηρίου στην Ιντλίμπ, δύο ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής για τη Συρία κατά την οποία αναμένεται να συναντηθούν, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Οι τρεις χώρες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Συρία, είναι ανάδοχοι μιας συμφωνίας που οδήγησε στην εγκαθίδρυση «ζωνών αποκλιμάκωσης» με σκοπό να μειωθεί η ένταση των μαχών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.

Η Τουρκία θεωρεί το PYD και τις YPG «τρομοκρατικές οργανώσεις», συγγενικές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας κουρδικής οργάνωσης που πραγματοποιεί ανταρτοπόλεμο εναντίον της Άγκυρας από το 1984. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα τη βούλησή του να «καθαρίσει την Αφρίν» από την παρουσία Κούρδων μαχητών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις YPG στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία. Οι πολιτοφυλακές αυτές είναι η κύρια δύναμη μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας SDF, η οποία ήταν η αιχμή του δόρατος στη μάχη της Ράκας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.