ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Τέλος εποχής» για ΟΗΕ; – «Οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν υποδείξεις από κανέναν για Ισραήλ και Παλαιστίνη!» (φωτό, βίντεο)

«Τέλος εποχής» για ΟΗΕ; – «Οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν υποδείξεις από κανέναν για Ισραήλ και Παλαιστίνη!» (φωτό, βίντεο)

Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέλεϊ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και όχι τα άλλα 14 κράτη-μέλη που συναρτούν το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν την αξιοπιστία όσον αφορά για την διαμεσολάβηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά.

Η Χέλεϊ μίλησε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ την Παρασκευή το οποίο συνεκλήθη κατόπιν αιτήματος 8 από τις 15 χώρες που συγκροτούν το διεθνές σώμα την στιγμή που διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σ’ ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Σήμερα μάλιστα διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έσπασαν τις πύλες της αμερικανικής πρεσβείας στην Βυρητό του Λιβάνου προκαλώντας χάος.

Η συνάντηση έλαβε χώρα μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ αναγνωρίζοντας και επισήμως την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η απόφαση καταδικάστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – εκτός από τις ΗΠΑ, φυσικά – για την υπονόμευση της τρέχουσας ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Ο ΟΗΕ έχει κάνει πολλά περισσότερα για να βλάψει τις προοπτικές της ειρήνης στη Μέση Ανατολή παρά να τα προωθήσει. Δεν θα λάβουμε μέρος σε κάτι τέτοιο. Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αμέτοχες όταν το Ισραήλ προσβάλλεται άδικα στον ΟΗΕ. Και οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν κριτική από χώρες που δεν έχουν κανένα ίχνος αξιοπιστίας όσον άφορα την δίκαιη μεταχείριση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων», δήλωσε η Χέλεϊ στην συνέλευση.

«Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι ιστορικές ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ και μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ υπογράφηκαν και οι δύο στον κήπο του Λευκού Οίκου. Όταν και εάν υπάρξει μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, κατά πάσα πιθανότητα, και αυτή επίσης θα υπογραφεί στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Και γιατί αυτό; Γιατί οι ΗΠΑ προβάλουν αξιοπιστία και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ δεν πρέπει και δεν θα εκφοβιστεί ποτέ σε μια συμφωνία με τον ΟΗΕ ή από οποιαδήποτε συμμαχία χωρών που έχουν αποδείξει την έλλειψη σεβασμού τους για την ασφάλεια του Ισραήλ», προσέθεσε η Χέλεϊ.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν διαφορετική άποψη για την αμερικανική οπτική της Χέλεϊ και του Τραμπ.

Η έπαρση της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δεν μπορεί παρά να φέρει στο νου μνήμες από την περίοδο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν ο τότε διεθνής οργανισμός της Κοινωνίας των Εθνών είχε αποτύχει οικτρά στην αποκλιμάκωση της έντασης που οδήγησε στα αποτελέσματα που γνωρίζουμε όλοι μας. Το ίδιο συνέβη και στις αρχές του 2000 όταν και πάλι οι ΗΠΑ αγνόησαν τον ΟΗΕ, το ΣΑ αλλά και το Διεθνές Δίκαιο και απλά εισέβαλαν στο Ιράκ με το έτσι θέλω.

Το Σάββατο η Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες Σάββατο το βράδυ έπειτα από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια των οποίων τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, η Φάταχ ζητεί «να συνεχιστεί η σύγκρουση και να επεκταθεί σε όλα τα σημεία που είναι παρών ο ισραηλινός στρατός».

«Θ’ αναζητήσουμε έναν νέο διαμεσολαβητή από τους Άραβες αδερφούς μας και την διεθνή κοινότητα, έναν διαμεσολαβητή που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης δύο κρατών» ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν αποβλέπει πλέον στις ΗΠΑ όπως αναφέρει και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ»

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει τους τζιχαντιστές μετά τις ήττες που υπέστησαν φέτος, προειδοποίησε ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχαγιάν επεσήμανε ότι η χώρα του ελπίζει η Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της.

«Η απόφαση των ΗΠΑ ίσως αποτελέσει γραμμή ζωής για τις τρομοκρατικές και τις ένοπλες οργανώσεις που έχουν αρχίσει να χάνουν έδαφος στην περιοχή», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας σε μια αντιπροσωπεία του Washington Institute for Near East Policy.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ τόνισε ότι η μονομερής απόφαση του Τραμπ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και κάλεσε την Ουάσινγκτον «να αναθεωρήσει την κίνηση αυτή και να συνεργαστεί με αποτελεσματικό και ουδέτερο τρόπο ώστε να καταρτιστούν πραγματικές αρχές για την ειρήνη, που θα εξυπηρετούν όλους και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Αναφερόμενος στην Υεμένη ο πρίγκιπας διάδοχος των Εμιράτων επεσήμανε ότι ο αραβικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχει η χώρα του παραμένει δεσμευμένος στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

Ωστόσο τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση «δεν θα πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική πολιτοφυλακή που δρα έξω από την κρατική αρχή και αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του αδελφού κράτους της Σαουδικής Αραβίας και της περιοχής γενικότερα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.