Προβλήματα με την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας και η ανάσχεση της Αθήνας

Προβλήματα με την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας και η ανάσχεση της Αθήνας

Ερωτηματικά προκύπτουν από την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα σε δυο μέτωπα. Αυτό του Αιγαίου αλλά και της ανατολικής Μεσογείου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα προσπαθεί να θέσει «γκρίζες ζώνες» αλλά οι τελευταίες της ενέργειες έχουν λάβει έναν ακόμη πιο αναθεωρητικό χαρακτήρα που έχει προβληματίσει τους Έλληνες αξιωματούχους για τον τρόπο ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Παρότι την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα, το εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνει η

Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο, δεν υποχώρησε.

Τουναντίον οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γκιλντιρίμ ότι «το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε είδους “κίνδυνο” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπό οποιαδήποτε συνθήκη και συγκυρία», προκαλεί νέες ανησυχίες για τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

«Κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς» πρόσθεσε ο κ. Γκιλντιρίμ, δήλωση που ερμηνεύτηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «τελική προειδοποίηση προς τους Έλληνες».

Είχε προηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.

Κι ενώ η Τουρκική κυβέρνηση επιμένει στους υψηλούς τόνους και κάνει τις ανάλογες κινήσεις, όπου το επιλέγει, η Αθήνα είναι μάλλον σε διπλωματική σύγχυση.

Από τη μία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας αποκλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες και απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο σε σχέση με την Τουρκία, κάτι που θα κάνει την κατάσταση διαχειρίσιμη στο μέλλον.

«Με αποφασιστικότητα προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι δεν έχει ακούσει κάποια σοβαρή πολιτική πρόταση για τη διαχείριση της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Από την άλλη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένο τον διεθνή της ρόλο και προειδοποίησε την Τουρκία ότι «οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Σάββατο το μεσημέρι είχε συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση, μετά και την ευρωπαϊκή στήριξη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του. Το μόνο όμως που ανακοίνωσε ουσιαστικά είναι ότι αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.