ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αμερικάνικο drone διέλυσε Τ-72 στην Συρία – Πάνω από 10 Ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στην επίθεση των ΗΠΑ στην Deir Ezzor

Αμερικάνικο drone διέλυσε Τ-72 στην Συρία – Πάνω από 10 Ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στην επίθεση των ΗΠΑ στην Deir Ezzor

Δεύτερο αμερικανικό πλήγμα κατά στόχων του συριακού Στρατού μέσα σε λίγες ημέρες καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ένα αμερικανικό τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε και κατέστρεψε ένα ρωσικής κατασκευής άρμα μάχης T-72.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αποτελούσε αμυντική ενέργεια, εναντίον των συριακών δυνάμεων.

Το πλήγμα του MQ-9 Reaper εναντίον του άρματος έγινε στην αλ Ταμπίγια, στη Συρία, την Κυριακή. Οι Αμερικανοί δηλώνουν πως δεν είχαν απώλειες ενώ δεν εξηγούν από τι έπρεπε να αμυνθούν.

Στο πρώτο πλήγμα που είχε γίνει πριν μερικές ημέρες κατά συριακών δυνάμεων είχε αποκαλυφθεί ότι αυτές κυνηγούσαν τμήματα μαχητών του ISIS. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση ότι οι Αμερικανοί προστατεύουν τους ισλαμιστές (κάτι που το ξέρουν όλοι πια)

Ο υποπτέραρχος Τζέφρι Χαρίγκιαν, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος του άρματος μάχης.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο άνδρες που περιέγραψε ως μέλη των φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων σκοτώθηκαν.

Οι ΗΑΠ υποστηρίζουν ότι το άρμα επλήγη όταν τέθηκαν εντός του δραστικού βεληνεκούς του πυροβόλου του Αμερικανοί στρατιωτικοί, ενώ διέθετε και την υποστήριξη από βαρύ πυροβολικό.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις υποβάθμισε το συμβάν, δηλώνοντας ότι «αυτό μπορεί να ήταν 2 ντόπιοι που προσπάθησαν να κάνουν κάτι. Δεν θέλω να το παρουσιάσω σαν μεγάλη επίθεση».

Το πλήγμα σημειώθηκε μερικές μέρες μετά την νύχτα της 7ης προς 8η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν 100 ή ακόμη περισσότεροι μαχητές στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων ενώ όπως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν και τουλάχιστον 10 Ρώσοι οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας και συγκεκριμένα για την Wagner

Τότε οι Αμερικανοί είπαν το ανεκδιήγητο ότι απώθησαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κοντά στον Ευφράτη στην οποία έπαιρναν μέρος εκατοντάδες άνδρες του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη πυροβολικού, αρμάτων μάχης, εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών και όλμων αλλά απέκρυψαν το γεγονός ότι η επίθεση αυτή ήταν κατά των εναπομεινάντων θυλάκων του ISIS στα ανατολικά του Ευφράτη.

Ο Χαρίγκιαν είπε ότι αμερικανοί στρατιωτικοί στο πεδίο ζήτησαν υποστήριξη και τα αεροπορικά πλήγματα διήρκεσαν πάνω από τρεις ώρες, με την εμπλοκή όχι μόνο F-15E αλλά και MQ-9, βομβαρδιστικών B-52, εναέριων πολυβολείων AC-130 και ελικοπτέρων AH-64 Apache. «Όταν οι δυνάμεις του εχθρού στράφηκαν προς δυσμάς και υποχώρησαν, παύσαμε πυρ», πρόσθεσε.

Η ανατολική Συρία είναι πλούσια σε πετρέλαιο και οι Αμερικανοί την θέλουν εξολοκλήρου στην διάθεση των Κούρδων διότι χωρίς τα ενεργειακά αποθέματα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία ελπίδα να δημιουργηθεί βιώσιμο κουρδικό κρατίδιο.

Είναι απαραίτητη πηγή εσόδων και οι Αμερικανοί θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την περιοχή υπό κουρδικό ή και ακόμα ισλαμιστικό έλεγχο αν χρειαστεί.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για θανάτους ρώσων στρατιωτικών ή μισθοφόρων στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας αλλά έγκυρες πηγές από την Μέση Ανατολή αναφέρουν ότι υπήρξαν πάνω από 10 θάνατοι Ρώσων μισθοφόρων.

Άλλωστε για αυτό και πιστεύεται ότι οι Ρώσοι έδωσαν την άδεια στην Τουρκία να προχωρήσει ακόμα και στην πόλη Μάνμπιτζ όπου έχουν εγκατασταθεί τουλάχιστον 2.000 στελέχη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως είναι κατανοητό έχει ξεκινήσει ο β΄γύρος της συριακής σύγκρουσης μόνο που είναι πιο επικίνδυνος από τον πρώτο καθώς λόγω ελλείψεως… «αντιπροσώπων» Ρωσία και ΗΠΑ κινδυνεύουν να έρθουν σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ τους με την κύρια ευθύνη βεβαίως να βαραίνει τις δεύτερες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.