ΗΠΑ και Σκόπια επιχείρησαν να περάσουν «ύπουλα» την «λύση» που ήθελαν – Τους «ακύρωσε» η ελληνική αντίδραση

ΗΠΑ και Σκόπια επιχείρησαν να περάσουν «ύπουλα» την «λύση» που ήθελαν – Τους «ακύρωσε» η ελληνική αντίδραση

Όλα δείχνουν ότι μια ακόμα αμερικανική υπόγεια προσπάθεια να επιβάλλουν όπως το 2008 στο Βουκουρέστι την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε όνομα, απέτυχε παταγωδώς για έναν πολύ απλό λόγο:

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν ότι ο ελληνικός λαός είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε λύση που περιέχει το όνομα «Μακεδονία», είτε σύνθετη, είτε σκέτη, είτε με παράγωγα, είτε με οτιδήποτε.

Και ακόμα περισσότερο δεν καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν ένστικτο επιβίωσης. Τουτέστιν ξέρουν πότε κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν».

Αυτό δεν το καταλαβαίνουν διότι στις ΗΠΑ ον πρόεδρος έχει δικαίωμα για δύο θητείες και τέρμα. Εδώ χτίζονται καριέρες ζωής πάνω στην πολιτική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Θ.Πάγκαλος εξέφρασε τις απόψεις που έχει για τον λαό και την διανοητική του επάρκεια τώρα που δεν πολιτεύεται.

Επιβεβαιώνεται το μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, καθώς η Αθήνα φοβούμενη τις διογκούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας (υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δίνουν μέχρι και 75% αντίθεση των πολιτών στην χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τα Σκόπια, ποσοστό που στην βόρειο Ελλάδα ανεβαίνει μέχρι και 85%), ενημέρωσε τον διαμεσολαβητή ότι “Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε σύνθετο όνομα, χωρίς να υπάρξει πλήρης αποδοχή των προαπαιτούμενων του Βουκουρεστίου”.

Σημειώνεται ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ένα 63% ήταν ενάντιο σε μια τέτοια λύση.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε χθες ότι θεωρεί “μη ρεαλιστική τη λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία»”, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το (προσωρινό;) μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων το Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

Με τη δήλωσή του αυτή η οποία έρχεται σε ακολουθία τη δήλωση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ ότι «αφήνουμε το όνομα για κάποια άλλη στιγμή» προσθέτοντας ότι η λύση του ζητήματος πρέπει να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία, αλλά και πληροφοριών από Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα δε θα συναινέσει σε ονομασία όπου να περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» ξεκαθαρίζεται πλέον με σαφήνεια ότι δεν είναι ώριμη η διαπραγμάτευση για να οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Θα προσκαλέσουμε την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους μας, μόνο εφόσον επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”.

Ερωτηθείς εάν τα Σκόπια μπορούν να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία, τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι Αμερικανοί κατανόησαν ότι ετοιμαζόντουσαν να «φάνε» μια «πόρτα» ακόμα και επειδή οι «μεντεσέδες» είναι δυσκολοχώνευτοι, καλύτερα να σταματήσει η διαδικασία τώρα για να μην πληγεί το γόητρο για μια ακόμα φορά.

Οι ΗΠΑ πίεζαν για μια «λύση» ότι να ‘ναι προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους και να εντάξουν το βαλκανικό κρατίδιο όπως όπως στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ.

Στόχος είναι να απομείνει μόνος σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια και μάλιστα περικυκλωμένος, η Σερβία. Με την προοπτική βέβαια σε λίγα χρόνια να πέσει και αυτή στα αμερικανικά χέρια, είτε με το γνωστό σύστημα των «εξεγέρσεων» είτε με οικονομική συμφόρηση, είτε με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο

Η «λύση» είναι ένα σκέλος, τα υπόλοιπα είναι αυτά που προβλημάτιζαν ακόμα περισσότερο την ελληνική ηγεσία. Τολμάμε να πούμε ότι ήταν ακόμα πιο επίφοβα από το όνομα το ίδιο.

Τι θα γίνει με την εθνικότητα των Σκοπιανών ως «Μακεδόνες» ; Και με το Σύνταγμα που μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών «Μακεδόνων»; Και με την σλαβοβουλγαρική γλώσσα που θα ονομαστεί «μακεδονική»; Και με τα βιβλία των Σκοπίων που λένε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν εχθρός των Ελλήνων; Και με τους χάρτες που έχουν τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι της σκλαβωμένης από τους Έλληνες, Μακεδονίας του Αιγαίου;

Όλα αυτά θα εξαφανιστούν; Οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί που θέλουν τα Σκόπια εντός ΝΑΤΟ τι προτίθενται να κάνουν περί αυτών; Επιτέλους τι θα προσφέρουν στην Ελλάδα πέραν του απόλυτου «τίποτα» που της δίνουν εδώ και δεκαετίες;

Όπως φαίνεται τίποτα δεν προτίθεντο να αλλάξουν

Να τα πούμε τα πράγματα ως έχουν: Η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» καθώς δεν ήταν αυτή που βιάζονταν να υπάρξει «λύση» αλλά οι Σκοπιανοί και οι Αμερικάνοι.

Οι Σκοπιανοί με τη νέα τους «χαμογελαστή» ηγεσία επιχείρησαν να περάσουν όσα ήθελαν με πλάγιο τρόπο και αθόρυβα. Στην ουσία προχωρούσαν σε μια άκαμπτη στάση (με το γάντι) υιοθέτησης μιας σύνθετης ονομασίας την οποία όμως δεν θα την αποδεχόντουσαν για όλες τις χρήσεις αλλά μόνο για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα στα ακόμα πιο σημαντικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας δεν έκαναν βήμα πίσω. Ούτε ήθελαν να αλλάξουν αυτά που αναφέρει το σκοπιανό Σύνταγμα περί «χαμένων» εδαφών και «αλύτρωτων» πατρίδων στην ελληνική Μακεδονία και ότι η Θεσσαλονίκη τους «ανήκει» και άλλα τέτοια ωραία και… φιλικά.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάσει τέτοιους όρους στον ελληνικό λαό και αυτό ας το καταλάβουν στην Ουάσιγκτον και ας ξεκινήσουν να πιέζουν άλλες πλευρές εάν θέλουν τόσο πολύ τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Να μάθουν και να προσφέρουν και τίποτα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όχι μόνο να ζητάνε. Συνεπώς την επόμενη φορά θα θέλουν να βάλουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια να αποφασίσουν έγκαιρα και ποιους πρέπει να πιέσουν.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η διορθωτική δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ (την οποία τα ελληνικά ΜΜΕ έκαναν… αβαβά)

«Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αυτό σας είπα χθες, γι’ αυτό και η χρονική πίεση να λυθούν όλα τους επόμενους μήνες έως την θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ στον Θ.Αυγερινό στο πλαίσιο της ετήσιας δεξίωσης για τους ξένους ανταποκριτές στη Μόσχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ε, δεν γίνεται αυτό και άργησαν να το καταλάβουν στην Ουάσιγκτον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.