Ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαιώνει το μπλοκάρισμα της συμφωνίας με τα Σκόπια – Το ΝΑΤΟ στηρίζει… Ελλάδα!

Ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαιώνει το μπλοκάρισμα της συμφωνίας με τα Σκόπια – Το ΝΑΤΟ στηρίζει… Ελλάδα!

Επιβεβαιώνεται το μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, καθώς η Αθήνα φοβούμενη τις διογκούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας (υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δίνουν μέχρι και 75% αντίθεση των πολιτών στην χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τα Σκόπια, ποσοστό που στην βόρειο Ελλάδα ανεβαίνει μέχρι και 85%), ενημέρωσε τον διαμεσολαβητή ότι “Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε σύνθετο όνομα, χωρίς να υπάρξει πλήρης αποδοχή των προαπαιτούμενων του Βουκουρεστίου”.

Προαπαιτούμενων που απαλείφουν τον αλυτρωτικό χαρακτήρα του σκοπιανού κράτους και που τα Σκόπια δεν δέχονται στο σύνολό τους.

Ολα αυτά ενώ ήδη στα Σκόπια ξέσπασε πολιτική κρίση με αφορμή το νομοσχέδιο με το οποίο η αλβανική γλώσσα περιλαμβάνεται στις επίσημες γλώσσες της χώρας.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε πριν από λίγο ότι θεωρεί “μη ρεαλιστική τη λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία»”, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το (προσωρινό;) μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων το Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

Με τη δήλωσή του αυτή η οποία έρχεται σε ακολουθία τη δήλωση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ ότι «αφήνουμε το όνομα για κάποια άλλη στιγμή» προσθέτοντας ότι η λύση του ζητήματος πρέπει να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία, αλλά και πληροφοριών από Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα δε θα συναινέσει σε ονομασία όπου να περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» ξεκαθαρίζεται πλέον με σαφήνεια ότι δεν είναι ώριμη η διαπραγμάτευση για να οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Θα προσκαλέσουμε την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους μας, μόνο εφόσον επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”, μέρος της οποίας μεταδίδεται σήμερα.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία, τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση

Περίπου σε αυτό το απαισιόδοξο κλίμα κινήθηκε και η πρώτη συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη για το Σκοπιανό.

Σε αυτή συμμετείχαν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι με τη συνάντηση να γίνεται υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση, καθώς είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ποια είναι τα αποτελέσματα της πρώτης, αλλά εάν κρίνει κανείς απο τις δηλώσεις Νίμιτς αυτά δε προδιαγράφουν αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό να συναντηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφής και πάγια, διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας: «όχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια, και επίσης «όχι» στη χρήση παραγώγου του ονόματος, γιατί το όνομα ταυτίζεται με αλυτρωτικές επιδιώξεις από πλευράς Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχει τις ρίζες του εβδομήντα χρόνια πίσω. Είμαστε υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκινά, είμαστε υπέρ της λύσης του ζητήματος, όχι όμως οποιασδήποτε λύσης» υπογράμμισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε ότι το αν θα περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία» «δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νίμιτς», ο οποίος απλώς προτείνει, σημειώνοντας πως «είναι νωρίς να δούμε πως θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση και ας είμαστε αισιόδοξοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».

«Ο κ. Κοτζιάς ασκεί την εξωτερική πολιτική με θετικά αποτελέσματα, του έχουμε εμπιστοσύνη. Ας μην προκαταλαμβάνουμε τη διαπραγμάτευση» είπε ακόμα η κ. Παπαδοπούλου.

Ερωτηθείσα για τον χάρτη των Σκοπίων με την ονομασία «Βαρντάσκα» που ανήρτησε ο κ. Καμμένος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απάντησε ότι «Βαρντάσκα» λέγονταν τα Σκόπια πριν από το 1944., προσθέτοντας: «Ας χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από το όνομα «Μακεδονία». Οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούμε με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του για τα Σκόπια».

“Στα εθνικά ζητήματα το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μια ενιαία θέση από όλα τα κόμματα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υιοθετούμε την εθνική θέση που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992. Ο κ. Καμμένος θύμισε επίσης το βέτο στο Βουκουρέστι. Στο Βουκουρέστι, το βέτο το έθεσε ο κ. Καραμανλής. Αμφισβητώ κατά πόσο ήταν συμπαγής η θέση της Ν.Δ. τότε, και αν η κ. Μπακογιάννη συμφωνούσε με τη θέση του κ. Καραμανλή» είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει, πως εάν υπάρξει ενδεχόμενο αλλαγής από την εθνική θέση, θα πρέπει να γίνει με νέο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Με το άρθρο του στη εφημερίδα «Δημοκρατία» ο κ. Καμμένος έκανε μια ευρύτερη ιστορική και πολιτική τοποθέτηση. Δεν τίθεται επί του παρόντος θέμα δημοψηφίσματος και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου, διαστρεβλώνει αυτά που είπε ο πρόεδρός μας» παρατήρησε η κ. Παπαδοπούλου. Όσον αφορά στα συλλαλητήρια, «καλούμε τον κόσμο να πράξει όπως του επιβάλλει η συνείδησή του, να λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του».

Τέλος, σε σχέση με τον παραιτηθέντα πρώην υφυπουργό Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Ζουράρις παραμένει στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Δεν έχει τεθεί από κανέναν θέμα διαγραφής του» απάντησε, ερωτηθείσα σχετικά, ενώ για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι αυτό ανήκει στην κρίση και στην αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού της χώρας.

ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το νόμο για τη διεύρυνση των αλβανικών στη χώρα κάτι που θα σήμανε αυτόματα συνομοσποδία! Μάλιστα το γνωστοποίησε με διάγγελμα του προς τον λαό της χώρας!

Η κρίση είναι πολύ σοβαρή και σίγουρα θα αναμιχτούν ξένες χώρες, ΗΠΑ-Ρωσία, Σερβία ενώ εντύπωση προκαλεί η στάση της Βουλγαρίας.

Αν το δεχόταν, τα Σκόπια μετατρέπονταν σε ντε φάκτο Αλβανο – Σλαβική Ομοσπονδία, με επίσημη γλώσσα και την αλβανική για όλη την επικράτεια, όλη τη διοίκηση, τα έγγραφα, τις σφραγίδες, τις στολές αστυνομικών, του στρατού, τα χαρτονομίσματα, τα γραμματόσημα, τα πάντα!

Ο νέος νόμος που απέπεμψε ο Ιβάνοφ προέβλεπε την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης και προβλεπόταν στην Ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων και των τότε Αλβανών ανταρτών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK).

Ετσι, την απόφασή του, που βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, γνωστοποίησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπου ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας». Ως εκ τούτου τον ανέπεμψε ήδη στη Βουλή.

«Αντί για το πνεύμα διαλόγου και της συνύπαρξης για την οικοδόμηση της πολυεθνικής κοινωνίας μας, μέσω δίκαιων και γενικά αποδεκτών νόμων κάνουμε έναν άδικο και καταπιεστικό νόμο που ευνοεί μόνο την αλβανική γλώσσα, ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις μου για τη μη τήρηση του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών από το Σύνταγμα, αλλά και των ενδείξεων των εμπειρογνωμόνων καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου, βάσει του άρθρου 75 του Συντάγματος, έλαβα την απόφαση να μην υπογράψω το νόμο για τις γλώσσες», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Εάν η Βουλή των Σκοπίων ψηφίσει και πάλι το νόμο, που είναι και το πιθανότερο, τότε ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το διάταγμα.

Θα το κάνει όμως;

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή της χώρας, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Κατά του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κόσοβου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.