Επικήδειος για το σκοπιανό: Το συλλαλητήριο της Αθήνας βάζει «ταφόπλακα» στην εκχώρηση των δικαιωμάτων της Μακεδονίας

Επικήδειος για το σκοπιανό: Το συλλαλητήριο της Αθήνας βάζει «ταφόπλακα» στην εκχώρηση των δικαιωμάτων της Μακεδονίας

Αυτό που θα διαδραματιστεί τις επόμενες ημέρες είναι ο επικήδειος για το σκοπιανό καθώς το συλλαλητήριο της Αθήνας βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην εκχώρηση των δικαιωμάτων της Μακεδονίας και η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει οριστικό «όχι» σε οποιαδήποτε «λύση» της προτείνει η κυβέρνηση από την στιγμή που δεν θα έχουν προηγηθεί οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.

Το ότι δεν θα γίνουν οι αλλαγές αυτές είναι τόσο σίγουρο όσο ότι ανατέλλει ο Ηλιος από την Ανατολή. Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το σκοπιανό συγκαλεί το Σάββατο ο Ζάεφ αλλά δεν αναμένεται να πάρει το οκ από τους πολιτικούς του αντιπάλους και για να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές (αν υποθέσουμε ότι τις θέλει) χρειάζεται τα 2/3 των βουλευτών. Μια πλειοψηφία που δεν μπορεί να συγκροτηθεί.

Συνεπώς ο Κ.Μητοστάκης είναι κάθετος ότι δεν θα συναινέσει, ο ίδιος ο Α.Τσίπρας είπε στον Ζ.Ζάεφ ότι οι συνταγματικές αλλαγές είναι προαπαιτούμενο άρα δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία.

Μια συμφωνία που ακόμα και με εκχώρηση του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία εκχωρεί τα δικαιώματα της περιοχής και της Ιστορίας της σε κάποιους άλλους.

Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό αλλά το όνομα είναι τα πάντα. Χαζοί ήταν οι Βυζαντινοί και αυτοαποκαλούνταν Ρωμαίοι; Είχε δει κανείς ποτέ τους την Ρώμη; Πόσο μάλλον να είχε γεννηθεί εκεί; Όχι βέβαια, αλλά το όνομα Ρωμαίος τους έδινε κληρονομικά δικαιώματα στα εδάφη της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Έτσι και εδώ, η οποιαδήποτε εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» σε οποιονδήποτε λεκτικό συνδυασμό, εκχωρεί κληρονομικά δικαιώματα σε κάποιους άλλους στα εδάφη της αρχαίας Μακεδονίας. Στην ουσία ούτε οι Βούλγαροι θα ήθελαν μια τέτοια «λύση» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Έτσι λοιπόν ότι διαδραματισθεί σήμερα και αύριο θα είναι περισσότερο για το θεαθήναι.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αύριο (27/01/2018) τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τις προτάσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά πολύ λίγη σημασία έχει.

Ξεκίνησε (15.00) στο Μέγαρο Μαξίμου μίνι υπουργικό για το Σκοπιανό. Στο μίνι υπουργικό υπο τον Αλέξη Τσίπρα, θα συμμετάσχει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρωί συνάντησε χωριστά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο.

Ο πρωθυπουργός στις 18.30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Οι επαφές για τα αυριανά ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν ήταν χωρίς ένταση.

Αρχικά η αντίδραση της ΝΔ ήταν: «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση».

Τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μεταβεί στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως θα αναχωρήσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στα Αραβικά Εμιράτα.

Το ραντεβού κλείστηκε για τις 10.00. Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι «τορπιλίζεται» αυτομάτως

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως ενημέρωσαν συνεργάτες της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε στον κ. Τσίπρα οτι ακολουθεί μυστική διπλωματία και θα πρέπει να προσέξει επειδή με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες.

Είναι αυτονόητο, λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η κ. Γεννηματά θα πάει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12.30 το μεσημέρι, γιατί λειτουργεί θεσμικά.

Για τις 13.30 κλείστηκε το ραντεβού με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στις 15.00 θα δει τον Σταύρο Θεοδωράκη. Στις 17.30 θα δει τον Βασίλη Λεβέντη.

Την ίδια ώρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει από τις 10 το πρωί για το Σκοπιανό. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τους ιεράρχες για τις επαφές του με Τσίπρα και Παυλόπουλο. Στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα του συλλαλητηρίου της 04/02/2018.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως για να ξέρουμε τι λέμε, μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας όλα τελειώσαν. Το μόνο καλό που προέκυψε από αυτή την ιστορία είναι ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν ότι αν θέλουν μπορούν να σηκωθούν από τον καναπέ και να κάνουν και κάτι σοβαρό υπέρ του Έθνους και των εαυτών τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.