ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Τουρκία ξεκινά αεροναυτικές επιχειρήσεις στις ακτές Χαλκιδικής, Εύβοιας κλπ. από αύριο μέχρι 29 Αυγούστου!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Τουρκία ξεκινά αεροναυτικές επιχειρήσεις στις ακτές Χαλκιδικής, Εύβοιας κλπ.  από αύριο μέχρι 29 Αυγούστου!

Ξεκινούν αύριο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ίσχυαν τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), εν μέσω θέρους, επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο κεντρικό, αλλά και… ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Εύβοια!

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Ευβοίας, εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αφού περιλαμβάνει εναέριες περιοχές μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων στις ακτές της Εύβοιας!

Η περιοχή “κλειδώθηκε” από αύριο μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Επίσης, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 1-3, 7-10, 14-17, 21-23, 28 και 29 Αυγούστου από την Χαλκιδική μέχρι το Καστελόριζο!

Είναι πρωτοφανές μέσα σε ένα τέτοιο μήνα να ασκούνται οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις σε μια περιοχή με έντονη τουριστική δραστηριότητα και χιλιάδες ιδιωτικά σκάφη που πλέουν και πλέον θα αναγκαστούν να αλλάξουν τη ρότα τους, καθώς φυσικά, ναι μεν η Αθήνα θα εκδώσει αντί-ΝAVTEX, αλλά το ζήτημα είναι αν θα θελήσουν οι τουρίστες και τα τουριστικά πλεούμενα να εμπλακούν σε ένα τέτοιο παιχνίδι στο οποίο η μεν Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς, η δε Αθήνα αρνείται να υποστηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Η γεωγραφική έκταση συμπίπτει σε πολύ σημαντικό βαθμό με μια περιοχή την οποία η Αγκυρα διατηρεί δεσμευμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εν είδει μόνιμου πεδίου βολής.

Η τουρκική NAVTEX πρακτικά παραβιάζει ένα από τα πρώτα ΜΟΕπου είχαν συμφωνηθεί προ αρκετών ετών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για ένα άτυπο μεν, ουσιαστικό δε, μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων μέσα στη θερινή περίοδο.

Η δέσμευση προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς αποτελεί πρωτόγνωρη κλιμάκωση και από τουρκικής πλευράς ανακοινώθηκε η συμμετοχή περισσότερων από 20 πολεμικών σκαφών (4 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 4 ΤΠΚ, 2 υπορβύχια, ναρκοθέτιδες κλπ.) και 30 μαχητικών αεροσκαφών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.